Marko Milosavljević. Foto: BoBo
Marko Milosavljević. Foto: BoBo

Avtorji, ki so se podpisali kot novinarji nekdanje Panorame, so namreč v izjavi nekatere njegove izjave za Voice of America označili za laži, kar je nekaj medijev povzelo.

Marko Milosavljević je za prispevek v Voice of America, objavljen 17. februarja, namreč dejal, da se je v času nekdanjega vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTV Slovenija) zaposlilo več novinarjev za delo v različnih programih, tudi v nekdanji oddaji Panorama na drugem programu Televizije Slovenija (TVS), da bi poročali v korist takratni desnosredinski vladi.

"Vprašanje je, kaj narediti z ljudmi, ki so jih zaposlili zaradi političnega interesa," je dejal. Dodal je še, da mora zdajšnje vodstvo spoštovati zakon, če se odloči za prekinitev pogodb.

Avtorji omenjene izjave, ki so se podpisali kot novinarji nekdanje Panorame, pa so v izjavi, ki jo je Spletni časopis objavil 14. februarja, navedbo, da so bili zaposleni z namenom naklonjenega poročanja o nekdanji vladi, označili "za podlo laž". "Panorama v svojih 368 oddajah in rubrikah ni objavila niti enega samega prispevka, ki bi hvalil ali kritiziral katero koli slovensko politično stranko oziroma hvalil ali kritiziral katero koli vlado. Šlo je za nepolitično oddajo," so zatrdili.

Še bolj kritični so bili do navedbe glede vprašanja, kaj storiti z ljudmi, ki so bili zaposleni zaradi političnih interesov. "Treba je poudariti, da so bili novinarji Panorame (med katerimi so bili tudi nekdanji novinarji POP TV-ja in Planet TV-ja) zaposleni na izrecno zahtevo aktiva novinarjev informativnega programa," so poudarili.

Odziv Valentina Areha

Valentin Areh, ki je bil v. d. direktorja TV Slovenija po tistem, ko je takratni generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough avgusta 2021 razrešil Natalijo Gorščak z mesta direktorice televizije, je na spletni strani www.domovina.je zapisal, da je "šokantno, da učitelj novinarstva v medijih ponavlja in širi laži, da bi blatil svoje nekdanje študente".

Odziv Rajka Geriča

Odgovorni urednik Informativnega programa Drugega programa TVS Rajko Gerič pa je za Planet TV v torek dejal, da niti eden od novinarjev, ki je delal na Panorami, ni bil politično nastavljen, kaj šele, da bi delal politično.

Podpora katedre

Katedra za novinarstvo ljubljanskega FDV-ja s podporo vodstva fakultete zavrača navedbe v izjavi, ki po njihovem mnenju posegajo ne le v Milosavljevićevo dobro ime, ampak tudi v ugled fakultete. "Profesor dr. Marko Milosavljević, ki je mednarodno priznan strokovnjak na področju medijev in novinarstva, ima kot cenjeni član akademske skupnosti polno podporo katedre za svoje pedagoško in raziskovalno delo ter za avtonomno izražanje kritičnega mišljenja v javnosti," so izpostavili.

Podpora RTV Slovenija

"Na RTV Slovenija obsojamo verbalne napade nekaterih zaposlenih na prof. dr. Marka Milosavljevića, ki je izjemen strokovnjak za medijska vprašanja in novinarstvo. S tem, ko peščica zaposlenih sodeluje pri napadih, hkrati sodeluje tudi pri poskusu diskreditacije novinarske stroke. Neodvisno novinarstvo pa je temelj vsake demokratične družbe," so se na dogajanje v sporočilu za javnost odzvali na RTV Slovenija.

Poudarjajo, da mnenja in očitki nekaterih zaposlenih, ki profesorju očitajo nestrokovnost, niso mnenja Javnega zavoda RTV Slovenija in se kot medijska hiša od njih močno ograjujejo. "Očitke razumemo tudi kot posredni napad na RTV Slovenija, s čimer se blatita naše ime in kredibilnost," so dodali.

RTV Slovenija bo v nadaljnjih korakih preučila možnosti, kako zaščititi javni servis, javni interes in druge zaposlene na RTV Slovenija, so napovedali.

Poudarili so tudi, da je večji del ekipe oddaje Panorama že sprejel nove delovne obveznosti, le peščica, gre predvsem za tiste, ki so imeli izjemno visoke plačne razrede pri omenjeni oddaji, pa izključno po lastni volji še vedno ne dela, saj novih pogodb v okviru potreb novih delovnih procesov TV Slovenija niso želeli podpisati.

Podpora aktivov MMC-ja in TV Slovenija

Prav tako sta se odzvala aktiv Multimedijskega centra (MMC) RTV Slovenija in aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija. Opozarjajo, da novinarji, ki Milosavljevića obtožujejo zavestnega širjenja laži, ne govorijo v imenu novinarjev obeh aktivov. Izrazili so zaskrbljenost zaradi "omalovaževanja novinarske stroke". Kot so zapisali, takšnemu početju nasprotujejo in se od njega ograjujejo.

Podpora društva in sindikata

V Društvu novinarjev Slovenije in Sindikatu novinarjev Slovenije se pridružujejo izjavi katedre za novinarstvo. "V novinarskih organizacijah izrekamo podporo profesorju na katedri za novinarstvo FDV-ja, ki je poznavalec slovenskega in širšega evropskega medijskega prostora ter pomemben kritičen glas," so navedli.

"Svoboda izražanja ščiti argumentirano kritiko, nihče pa ne bi smel biti tarča diskreditacij zaradi izražanja svojih kritičnih stališč," so sklenili svoj odziv.