Kakšni so pogoji za vstop v sosednje države?

Vstop v Italijo je mogoč le z negativnim izvidom hitrega ali PCR-testa, poleg tega morate pred vstopom v zahodno sosedo izpolniti obrazec, na katerem navedete razlog obiska države.

Precej oteženo bo, če boste želeli smučati v Avstriji. Že na meji morate pokazati potrdilo o negativnem izidu PCR-testa. Nato vas čaka 10-dnevna karantena, ki jo lahko prekinete, vendar šele po petih dneh z opravljenim novim testom.

Sorodna novica Z Brnika na otok Tenerife prvi letošnji čarterski polet s 160 potniki na krovu

Če boste oddih iskali na Hrvaškem, boste morali na hrvaški meji predložiti negativni PCR-izvid ali potrdilo o prebolenem covidu.

Tudi za vstop v Srbijo in BiH potrebujete negativni izvid PCR-testa.

Andrej Šter, vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve, je ob tem dejal: "Predpisana starost tega negativnega izvida testa je od 48 do 72 ur. Če se potovanje giblje v okviru tega časovnega okna, je pogosto uporaben že tisti test, s katerim odidemo in se potem lahko tudi vrnemo. Na spletni strani nacionalnega laboratorija za zdravo hrano je tudi spisek akreditiranih zdravstvenih klinik in tistih mest, kjer lahko naredimo test."

K naši vzhodni sosedi, na Madžarsko, pa razen nekaj izjem sploh ne morete oditi.

In ko se boste vračali v Slovenijo, bodo slovenski policisti od vas zahtevali negativni izvid PCR-testa (ali hitrega testa) ali potrdilo o prebolenem covidu.

160 potnikov poletelo na Kanarske otoke