Kdo si lahko obeta z nabavami zaščitne opreme v drugem valu najvišje zaslužke? Foto: BoBo
Kdo si lahko obeta z nabavami zaščitne opreme v drugem valu najvišje zaslužke? Foto: BoBo
Tarčo je vodila Erika Žnidaršič. Foto: Televizija Slovenija
Tarčo je vodila Erika Žnidaršič. Foto: Televizija Slovenija

Pri nabavah zaščitne opreme je zaznati precej korupcijskih tveganj, in to na vseh stopnjah postopka, od nabave do prevzema opreme. To je pri nadzoru spomladanskih nakupov, predvsem mask in medicinskih ventilatorjev, danes ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Marsikaj, kar je v poročilu KPK-ja, so razkrili prav novinarski kolegi v spomladanskih oddajah Tarče, nakupe zaščitne opreme pa so pod drobnogled vzeli tudi nocoj.

Bolnišnice na veliko kupujejo material, opremo, zdravila in aparature, ki jih sredi kriznih razmer drugega vala epidemije krvavo primanjkuje. Ker se mudi, se posli sklepajo mimo razpisov, po hitrem postopku, kot določajo tudi evropske smernice. Do sem vse lepo in prav, toda, kdaj gre res za reševanje življenj in kdaj za izkoriščanje kriznih razmer za delitev poslov izbranim dobaviteljem? "Prečesali smo javna naročila, videli boste, kdo vse je v drugem valu zaslužil po hitrem postopku in kdo so ključni dobavitelji," je v uvodu v Tarčo napovedala voditeljica Erika Žnidaršič.

Poziv predsednika vlade obrtnikom

V Tarčo se je oglasil podjetnik, ki se je želel odzvati na poziv premierja na družbenih omrežjih, kjer je ta zapisal, da so dela v bolnišnicah velik izziv. "28. oktobra sem se odzval na poziv predsednika vlade, za izvedbo projekta, da čim prej pomagamo v oddelku kliničnega centra Ljubljana narediti namestitvene kapacitete. Obrnil sem se na glavno pisarno, kjer mi je dokaj hitro namestnica vodje kabineta odgovorila, da je za to pristojen neposredno UKC Ljubljana," je pojasnil podjetnik Mario Blagojevič in dodal, da se je potem obrnil na njih, čakal ob koncu tedna, nato so mu v PR-službi povedali, da je posel že oddan podjetju Remont.

Zakaj so pristojnost nad tem projektom odvzeli vam in jo prenesli drugam? "Težko rečem, da je bila pristojnost odvzeta, v prejšnjem tednu sem bil odsoten in generalni direktor (UKC LJ) se je obrnil direktno na kabinet predsednika vlade, glede na to, da je bil ves čas problem z zagotavljanjem posteljnih zmogljivosti," je na vprašanje voditeljice odgovoril minister za zdravje Tomaž Gantar in dodal, da je delo v zdravstvu specifično, težava postelj pa trenutno vseprisotna po Sloveniji. Pomanjkanje usposobljenega kadra je sicer še hujša težava, je še dodal.

Iz UKC-ja Ljubljana Tarči do začetka oddaje niso odgovorili, kdo vse je bil povabljen k sodelovanju in na kakšen način ter s kakšnimi kriteriji so izbrali prav izvajalca Remont. Ko je UKC končno Tarči pokazal pogodbo z Remontom, je v njej razvidno, da naj bi se pogajali z več dobavitelji, a potem zapišejo, da sta to bila le Remont in Makro5 Gradnje.

Takšni postopki so v izrednih razmerah zakoniti

Gospod Kodela, vi ste strokovnjak za javno naročanje, kaj menite o tem postopku? "Na prvi pogled je postopek skladen z veljavno zakonodajo, ki za primere, ki so očitni in resni, kot je epidemija covida-19, dopušča in omogoča takšne vrste postopkov," je v oddaji pojasnil odvetnik Franci Kodela in dodal, da bi lahko UKC povabil tudi izključno enega ponudnika in bi tudi v tem primeru bilo vse skladno z zakonom. "Ne želim komentirati ali pa zahajati v debato, koga in zakaj so povabili, čudim pa se, zakaj iz UKC-ja ni več informacij, saj jim ni treba popolnoma ničesar skrivati," je še pristavil in dodal, da seveda v skladu z zakonodajo lahko povabijo samo enega ponudnika, a "občutek bi bil veliko boljši, če bi jih povabili več".

"Konkretnih primerov ne morem, ne smem in ne želim komentirati. Izpostavil bi nekaj segmentov, razglašena je bila epidemija ... 46. člen je treba zelo restriktivno obravnavati in razlagati. Ti postopki sodijo v sklop postopkov, ki sodijo v skrajni odmik od načela transparentnosti, zato je to potrebno res v skrajni sili, kadar nastopijo takšne okoliščine, da ni druge možnosti," pa je o uporabi 46. člena (postopek pogajanj brez predhodne objave) povedal Samo Červek predsednik Državne revizijske komisije.

Nabava zaščitne opreme in investicije v času epidemije