Na prvem mestu je zagotavljanje varnosti udeležencev organiziranih pohodov, turnih smučanj, plezanj, zahtevnih vzponov in drugih dejavnosti.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Sloveniji komercialno vodenje gorskih vodnikov ureja zakon o gorskih vodnikih. Zakon o športu opredeljuje strokovne delavce v športu, ti pa so vpisani v razvid pri ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. Gorski vodniki zaradi naraščanja zunanjih dejavnosti opozarjajo tudi na nelojalno konkurenco in stihijo na tem področju, je za Radio Slovenija poročala Aljana Jocif.

Vodenje je povezano z odgovornostjo in pravo presojo

Gorski vodnik Gregor Kofler tako pravi, da je teh vodnikov, ki ne smejo izvajati komercialne dejavnosti, vedno več in "posledično se dogaja to, kar se je zgodilo". Vodenje je povezano z odgovornostjo, tudi s pravo presojo, je po nedeljski nesreči v Župančičevi grapi povedal podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Klemen Belhar. "Človek mora odgovorno premisliti, še preden gre v gore, zlasti, preden gre v gore pozimi ali v slabem vremenu," je poudaril.

Policijska preiskava, ki jo vodijo novogoriški policisti, še traja, zato novih informacij še ni. Vodja gorske policijske enote Matej Brajnik pa je po nesreči nakazal smer preiskave: "Namen tega vzpona, okoliščine organizacije, morda tudi medosebnih odnosov, vse v iskanju odgovornosti."

O tem, kdo je lahko vodnik in kdo lahko vodi v gorah, kakšne so zakonske podlage in kdo, če sploh kdo, nadzira vse večje število organizatorjev, pa bodo govorili v Studiu ob sedemnajstih na Radiu Slovenija.

Vodja skupine ni imel potrebne licence za gorskega vodnika

Pri tej zadnji množični nesreči, ko je snežna opast zajela in poškodovala sedem planincev, se je pokazalo, da odprave ni vodil licencirani gorski vodnik, je pa sicer gorski reševalec in celo član gorske reševalne službe v Radovljici. Odpravo na Malo Mojstrovko je sicer organiziralo športno društvo Jeti iz Škofje Loke, je za TV Slovenija poročal Nejc Furlan.

Ker vodja skupine ni imel potrebne licence za gorskega vodnika, bi v snežnih razmerah lahko v gore vodil največ dva planinca, on pa jih je v soboto odpeljal šest.

"Če na seznamih ponudnika ni, potem je nekaj narobe"

A gorski reševalci pravne prakse za nadzor nad takim početjem nimajo, pristojne službe so namreč tržna inšpekcija, delovna inšpekcija in policija. "Vedno naletimo na to, da določene službe v državi svoje naloge ne opravijo," je za Odmeve dejal strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Matjaž Šerkezi.

"Naši vodniki se morajo na vsaka štiri leta udeležiti tako imenovanega licenčnega seminarja, da podaljšajo licenco, obnovijo svoje znanje, poleg tega pa morajo dati vsako leto poročilo za t. i. registracijo. Na podlagi te registracije jih tudi zavarujemo," je dodal.

Planinci lahko izbrane vodnike preverijo na spletni strani združenja gorskih vodnikov in na spletišču ministrstva za gospodarski razvoj. "Če na teh seznamih teh ljudi ni, potem je nekaj narobe. Vsak, ki se okliče za vodnika, ni nujno, da je vodnik. Naj bodo kritični, naj jih ne premami nizka cena. Gorski reševalec namreč ni vodnik, čeprav ima določena znanja, a za reševanje," je opozoril Šerkezi.

Preiskava tržnega inšpektorata

Na tržnem inšpektoratu pa so za STA pojasnili, da so pristojni za nadzor nad spoštovanjem določb zakona o gorskih vodnikih, in sicer glede izvajanja pridobitne dejavnosti gorskega vodništva in poklica gorskega vodnika. Z nedeljskim dogodkom so seznanjeni, več informacij pa trenutno ne morejo podati, saj še ugotavljajo vsa dejstva in okoliščine, so dodali.

Odpravo je vodil gorski reševalec, ne pa licencirani vodnik