Sprejem svojcev talcev, ki so bili ugrabljeni v napadu Hamasa 7. oktobra, v DZ-ju. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Sprejem svojcev talcev, ki so bili ugrabljeni v napadu Hamasa 7. oktobra, v DZ-ju. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, člani odbora DZ-ja za zunanjo politiko pod vodstvom predsednika Predraga Bakovića in člani skupine prijateljstva z državo Izrael pod vodstvom predsednice Ive Dimic so sprejeli svojce ugrabljenih v napadu Hamasa 7. oktobra lani.

Klakočar Zupančič je ob tem poudarila, da je edina rešitev za dosego miru na Bližnjem vzhodu rešitev dveh držav, ob tem pa izrazila sočustvovanje tako z žrtvami Hamasovega napada kot tudi s Palestinci, žrtvami izraelske povračilne vojne.

Spomnila je, da je "med prvimi v Sloveniji obsodila" in še vedno obsoja to strašno dejanje, hkrati pa je obsodila tudi "nespoštovanje mednarodnega prava in pobijanje nedolžnih ljudi, med njimi več kot 15.000 otrok v Gazi".

"Trpljenje ene strani ne more preprečiti ali ublažiti trpljenja druge strani. Prav pa je, da priznamo in da smo sočutni do vseh žrtev tega strašnega konflikta na obeh straneh," je dejala predsednica DZ-ja in dodala: "Gre za nedolžne ljudi, popolnoma nedolžne ljudi. Žrtve, ki so jih danes predstavili njihovi svojci iz Izraela, so dobile ime, številni nedolžni ljudje – štejemo jih v desettisočih – pobiti, zažgani, ranjeni in lačni v Gazi, pa imena nimajo."

Svojci izraelskih talcev v državnem zboru

Priznanje Palestine pa po njenem mnenju nikakor ne pomeni nagrade Hamasu, "pomeni zgolj dejanje, ki bi obema stranema omogočilo konstruktivnejši dialog in možnost, da bosta sobivali v miru".

Slovenija si po njenih besedah kot članica Varnostnega sveta ZN-a prizadeva za rešitev dveh držav. "Druge rešitve ni, zgolj to, da obe strani spoznata, da imata obe pravico živeti tam in da nobena nima pravice iztrebljati druge, da nobena nima pravice pobijati pripadnikov druge strani. Rešilo ju bo zgolj to, da bosta nekoč zaživeli v miru in spoštovanju drug drugega," je še dejala.

Glede postopka slovenskega priznanja Palestine pa je predsednica DZ-ja dejala, da bo več lahko povedala v četrtek, ko bo državni zbor prejel sklep vlade o posredovanju priznanja Palestine – če bo ta sprejet na vladi, šele potem bo predstavila podrobnejšo časovnico.

Izraelski veleposlanik Zeev Boker se je v izjavi medtem zahvalil Sloveniji, da je sprejela sorodnike žrtev napada Hamasa 7. oktobra lani, in se zavzel za osvoboditev vseh talcev, ki še vedno ostajajo ujeti v Gazi. To je označil kot prvi korak do pogajanj o prekinitvi ognja v Gazi in dolgotrajnejšem premirju.

Eden od sorodnikov izraelskih talcev je podobno kot veleposlanik pred njim poudaril, da ne gre za politični obisk. Prav tako je kot ključen pogoj za premirje v Gazi označil osvoboditev izraelskih talcev, med katerimi je tudi njegov sin, pripadnik izraelske vojske. Dodal je, da se šele potem lahko začnejo pogovori o miru in priznanju palestinske države, priznanje v tem trenutku pa bi po njegovem mnenju pomenilo "nagrado za terorizem", kot trdijo tudi izraelske oblasti.

Urška Klakočar Zupančič sprejela svojce izraelskih talcev