Klavdija Kutnar je rekotrica Univerze na Primorskem postala leta 2019. Foto: Univerza na Primorskem
Klavdija Kutnar je rekotrica Univerze na Primorskem postala leta 2019. Foto: Univerza na Primorskem

"Najlepša hvala vsem volivcem, ki ste presodili, da univerza gre strmo naprej, in ki ste presodili, da znam tudi v naslednjih štirih letih poskrbeti, da bomo s skupnim kolektivnim duhom našo univerzo, Univerzo na Primorskem, popeljali še višje, kot smo danes," je po objavi neuradnih volilnih izidov dejala Klavdija Kutnar.

Kot je povedal predsednik volilne komisije Mihael Perman, je bila volilna udeležba med profesorji 81-odstotna (glasovalo jih je 363 od 484), med drugimi zaposlenimi na univerzi 84-odstotna (217 od 257), med študenti pa 6-odstotna (358 od 5556). Glasove so sešteli po algoritmu, ki ga je sprejel senat univerze na podlagi zakona o visokem šolstvu. Slednji predvideva, da dobijo učitelji 70-odstotno težo pri izračunu končnega rezultata, drugi delavci 20, študenti pa 10-odstotno, je pojasnil predsednik komisije.

Na prejšnjih volitvah brez protikandidata

Kutnarjeva je bila rojena leta 1980 v Ljubljani, kjer je leta 2003 diplomirala iz matematike. Leta 2008 je na Univerzi na Primorskem doktorirala. Leta 2010 je prejela Fulbrightovo štipendijo za podoktorsko raziskovalno sodelovanje na Ohio State University v ZDA. Med letoma 2011 in 2019 je bila dekanja koprske Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.

Leta 2019 je nastopila na rektorskih volitvah, kjer ni imela protikandidata. Pred rektorskimi volitvami je trdila, da je v preteklih štirih letih univerza rasla na vseh področjih. Poudarila je številne izpeljane naložbe. Povedala je, da bo morala v drugem mandatu slediti srednjeročni strategiji razvoja univerze, ki so jo sprejeli pred tremi leti in daje smernice za delo do leta 2027.

Univerza na Primorskem je bila ustanovljena leta 2003. Prva rektorica je bila Lucija Čok. Za njo sta se zvrstila Rado Bohinc in Dragan Marušič, tega pa je nasledila aktualna rektorica.