Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Foto: STA/YouTube (posnetek zaslona)
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Foto: STA/YouTube (posnetek zaslona)

V drugem popisu cen košarice živil, ki ga je izbrani izvajalec izvedel 27. septembra, so bila živila v 11 skupinah cenejša, v eni skupini se cene niso spremenile, v treh pa so bila dražja kot ob prvem popisu, je v izjavi za medije v Ljubljani povedala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Poudarila je, da je pri svinjskem mesu, testeninah, siru in krompirju akcijska cena, ki je veljala ob prvem popisu, postala redna cena. "Torej so se cene posameznih živil znižale," je dejala. Povedala je tudi, da jih kupci obveščajo o tem, kako se cene gibljejo naslednji dan po popisu. "Tako bomo v prihodnje spremljali vse, kar nam kupci sporočajo ... in v tem smislu ukrepali," je dodala.

Ocenila je, da se je spremljanje cen pokazalo za učinkovit ukrep, s katerim kupcem sporočajo primerjavo cen posameznih živil pri posameznih trgovcih. Meni tudi, da po sestanku s trgovci nezadovoljstva med njimi ne bo več, saj da so razjasnili, kateri artikli spadajo v posamezne skupine. Popisovalca bo odslej pri popisu spremljal trgovec, bodo pa obiski popisovalcev še vedno nenapovedani.

V enem tednu portal obiskalo 65 tisoč uporabnikov

Ministrstvo je prek zunanjega izvajalca na spletnem portalu Naša super hrana vzpostavilo posebno spletno stran, na kateri lahko potrošniki primerjajo cene izdelkov iz 15 skupin osnovnih živil in petih dodatnih sezonskih pri trgovcih Mercator, Spar, Hofer, Tuš, Lidl in Eurospin. Kot je povedala ministrica, so v enem tednu na spletni strani našteli 65.000 obiskovalcev.

Sorodna novica Košarica osnovnih živil v drugem popisu izdelkov občutno cenejša

V košarici so kilogram ali liter pšenične bele moke, belega kruha, testenin, mleka, tekočega jogurta, jabolk, krompirja, sončničnega olja in belega sladkorja ter 10 jajc, 300 gramov sira, 250 gramov masla ter pol kilograma govejih in svinjskih zrezkov ter piščančjega fileja. V Hoferju je bilo treba 27. septembra po podatkih s spletne strani za takšno košarico odšteti 40,43 evra, v Lidlu 41,51 evra, v Sparu 43,41 evra, v Eurospinu 43,59 evra, v Tušu 43,66 evra in v Mercatorju 46,37 evra.

Cenovni razkorak med najcenejšo in najdražjo je tako znašal slabih šest evrov, medtem ko je v prvem popisu dosegel skoraj 11 evrov. Takrat je najcenejša košarica v Eurospinu stala 47,38 evra, najdražja v Tušu pa 58,23 evra. Trgovci so bili kritični, da so se pri popisu pojavile napake, in po sestanku, kot omenjeno, pri popisu zdaj sodelujejo.