Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pooblaščena skupina Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) pregledala primer ruskih agentov, ki sta v Sloveniji delovala z argentinskima potnima listoma, ob tem pa je njene člane posebej zanimalo, zakaj je informacija prišla v javnost in kako je do tega prišlo.

Po številnih medijskih objavah v zvezi s poslovanjem Gen-I na Balkanu, ki imajo lahko škodljive posledice za interese države, so pooblaščeno skupino zanimale aktivnosti in ugotovitve agencije v zvezi s tem, so dodali v DZ. Skupina je sprejela tudi sklep, da Sova o svojih ugotovitvah Knovsu poroča v obdobnih poročilih.

Direktor agencije Joško Kadivnik je po nadzoru članom komisije predstavil še tehniko, s katero Sova pridobiva informacije v skladu z zakonskimi pooblastili, so še zapisali v DZ-ju.

Nacionalni preiskovalni urad je na podlagi podatkov Sove v skladu z usmeritvami tožilstva decembra lani pridržal tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo. Agenta so prijeli v pisarni v poslovni stavbi v Ljubljani. Sodišče je zanju odredilo pripor, grozi jima do osem let zapora.