Vojak naj bi nameril puško v sprehajalca iz Trsta

Nad dolino Glinščice blizu meje z Italijo se je po navedbah Primorskega dnevnika namreč pred dnevi zgodil incident, ko naj bi moški v uniformi, domnevno Slovenske vojske, nameril puško v sprehajalca.

Tržaški dnevnik v slovenščini se sklicuje na izjave priče, 32-letnega državljana Italije in Slovenije z začasnim bivališčem v Sloveniji. Ta se je pred dnevi z dekletom sprehajal po gozdu na območju nad dolino Glinščice v občini Hrpelje - Kozina. Ko se je nekoliko oddaljil od dekleta, sta do njega prišla moška v vojaški opremi. Eden izmed njiju naj bi sprehajalcu v angleščini ukazal, naj se nemudoma ustavi.

"Prestrašil sem se. Nisem vedel, kaj se dogaja. Mislil sem, da je neki 'norec', ki se igra vojaka. Ukazal mi je, naj pokleknem. Z avtomatsko puško mi je meril naravnost v glavo," je za Primorski dnevnik povedal 32-letni moški, ki je ostal neimenovan. Ko sta moška ugotovila, da govori slovensko, sta se mu opravičila in ga izpustila. "Bil je vojak Slovenske vojske. Ni bil član kake varde. Utemeljil mi je, da s kolegom iščeta morebitne migrante, ki na tem območju dnevno prečkajo mejo in so na poti proti Italiji," je še povedal za Primorski dnevnik.

Vojska in policija z enakim zagotovilom

V Slovenski vojski so danes zgodbo preverjali, tudi pri avtorju članka, ki je navedel, da naj bi do dogodka prišlo 8. maja v bližini vasi Mihele med 10. in 11. uro. Avtor je to še posebej preveril tudi pri viru.

Glede na te informacije in tudi po preverjanju pri policiji so v Slovenski vojski zagotovili, da tistega dne "na omenjeni lokaciji domnevnega incidenta ni bilo nobenega pripadnika Slovenske vojske".

Informacije za ta dan in na omenjenem območju je preverila tudi policija, ki je prav tako zagotovila, da tam takrat slovenski vojaki niso pomagali policistom pri varovanju državne meje.

Vojaki nimajo pristojnosti zadrževanja oseb

V Slovenski vojski so spomnili, da pri reševanju problematike nezakonitih migracij sodelujejo že od begunske krize oktobra 2015, policiji pa pri varovanju državnih meja pomagajo od februarja 2016. Dnevno za te naloge namenijo za dve pehotni četi vojakov in helikopter. Do danes je Slovenska vojska pripadnike na te naloge napotila 110.000-krat, so poudarili v sporočilu za javnost.

Zagotovili so tudi, da slovenski vojaki pri podpori policiji pri širšem varovanju državne meje "upoštevajo vse nacionalne predpise, združene v tako imenovana pravila delovanja, s katerimi je seznanjen sleherni pripadnik SV na tovrstni nalogi". Na tovrstno nalogo pa so lahko napoteni "samo pripadniki Slovenske vojske, ki imajo opravljeno posebno usposabljanje za tovrstne naloge".

Slovenski vojaki sicer s policisti pri varovanju meje sodelujejo v mešanih patruljah, ki jih običajno sestavljata po dva vojaka in en policist. Policistu nudita predvsem podporo in varnost pri izvajanju njegovih nalog in izvajanju postopka z osebami. Vojakova naloga je, da varuje sebe in policista med izvajanjem policijskih opravil, pojasnjujejo pri Slovenski vojski.

Vojaki pa policiji pri varovanju meje lahko pomagajo tudi brez neposredne prisotnosti policista, na t. i. premičnih opazovalnicah. A še vedno so v stiku s policistom in pod njegovim vodstvom prek komunikacijskih zvez. V tovrstnem primeru vojaki izvajajo naloge na način, da obveščajo policijo o zaznanih morebitnih kršitvah nezakonitih prehodov meje, nimajo pa pristojnosti zadrževanja oseb, še pojasnjujejo v Slovenski vojski.

Razen članka ni bilo nobene prijave

Na domnevni incident se je danes odzval tudi obrambni minister Matej Tonin. Kot je poudaril, je v interesu vseh, da se dogodek razčisti. Je pa namignil tudi, da bi lahko šlo za lažno novico.

Natančno razjasnitev dogodka je sicer zahteval tudi opozicijski poslanec SD-ja Matjaž Nemec. Če se je dejansko zgodil tovrstni dogodek in da vojaka nista bila vključena v mešano patruljo pod vodstvom policista, je šlo po njegovih besedah za "mednarodni incident z nepooblaščeno in nezakonito uporabo vojske", zaradi česar bi moral pristojni minister odstopiti.

Za Slovensko vojsko in tudi ministrstvo za obrambo je preiskava o zadevi za zdaj končana. Na omenjeni datum, ki so ga preverili dvakrat, na tistem območju ni bilo slovenskih vojakov. Kaj naj bi se v resnici zgodilo, ne želijo špekulirati.

Posebne preiskave pa niso sprožili, saj razen članka v Primorskem dnevniku niti ni bilo nobene prijave, da bi lahko bilo kaj narobe, so še pojasnili.

Italijanska poslanka dogodek označila za nesprejemljiv

Po navedbah sprehajalca sta moška nosila uniforme Slovenske vojske. Foto: BoBo
Po navedbah sprehajalca sta moška nosila uniforme Slovenske vojske. Foto: BoBo

Zaradi dogodka se je prah dvignil tudi v Italiji. Poslanka iz vrst demokratov (PD) Debora Serracchiani je sporočila, da je "v povezavi z novicami o skrb vzbujajočih dogodkih na meji med Italijo in Slovenijo" na kratko že obvestila zunanje ministrstvo, zunanjega ministra Luigija Di Maia pa bo pozvala, naj od slovenske vlade zahteva pojasnilo o vseh vidikih tega dogodka, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Kot je poslanka dodala po navedbah Anse, je "nesprejemljivo, če držijo navedbe, da se v bližini naše meje gibljejo oboroženi pripadniki paravojaških struktur".