Vlada je na Brdu pretresala različne projekte. Foto: BoBo
Vlada je na Brdu pretresala različne projekte. Foto: BoBo

Glavna tema so bili projekti za črpanje evropskih sredstev. "Ministri so predstavili nabor projektov po svojih področjih. Na osnovi tega se bo pripravil prioritetni vrstni red projektov, vse pa je odvisno od faze pripravljenosti projektov, umeščanja v prostor in drugih pogojev," je dejal vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec.

Nabor je dokaj širok – po njegovi oceni je želja in projektov približno dvakrat toliko, kot je na voljo sredstev – in se bo skozi usklajevanja ožil. Programe bodo potrjevala ministrstva in vlada. Ključne prioritete so tiste, ki jih je opredelila Evropska komisija, torej izboljšanje zdravstvene oskrbe, izboljšanje oskrbe starejših in ranljivih skupin, poleg vseh infrastrukturnih projektov, ki tudi omogočajo boljše življenje za vse državljane, je povedal Krivec.

Danijel Krivec je dejal, da večji rezi ob rebalansu proračuna niso predvideni. Foto: BoBo
Danijel Krivec je dejal, da večji rezi ob rebalansu proračuna niso predvideni. Foto: BoBo

Na srečanju, na katerem so sodelovali celotna ministrska ekipa in poslanci koalicije, so govorili tudi o rebalansu letošnjega državnega proračuna. "Rebalans se pripravlja in bo v kratkem verjetno tudi medresorsko usklajen in poslan v proceduro," je dejal Krivec.

Posebnih rezov v socialne transferje ne bo

"Glavna informacija je bila ta, da je glede na izpad v teh mesecih nekoliko manj na prihodkovni strani, vendar bo izpad glede na izpogajana evropska sredstva in bo lažje zapreti ter ne bo nobenih posebnih rezov v socialne transferje in preostale obveznosti, ki jih ima proračun," je dodal. Se bodo pa določene investicije, ki so se zamaknile zaradi "mrtvega obdobja" v času epidemije, verjetno premaknile v naslednje leto.

Konkretno o številki predvidenih prihodkov in odhodkov niso govorili. "Rečeno je bilo, da je bilo zaradi ukrepov v tistem obdobju za okoli 1,5 milijarde evrov manj prihodkov in zaradi subvencij za čakanje na delo in drugih pomoči tudi več odhodkov," je dejal.

Je pa spodbudno, je dodal, da se je že junija in julija prihodkovna stran tako popravila, da je bila že praktično na ravni enakega lanskega obdobja. Vodja poslancev največje koalicijske stranke tako pričakuje, da bo rebalans na začetku septembra na mizi ministrstev in nato v DZ-ju.