Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Vodje koalicijskih strank Borut Sajovic (Svoboda), Jani Prednik (SD) in Matej Tašner Vatovec (Levica) so predstavili pobudo za razrešitev devetih programskih svetnikov.

"Nezakonito in nekompetentno nastavljeno vodstvo RTV Slovenija s pomočjo in ob sodelovanju programskih svetnikov očitno dragocen, za narod pomemben javni zavod, pelje v stečaj in propad po grškem scenariju. Pravnomočne odločitve sodišča so jasne. Šlo je za nezakonito ravnanje. Sporočila referenduma se očitno ne sliši, sto tisoče in sto tisoče naših državljank in državljanov očitno plačuje obvezno nekaj, kar ne zmore več gledati, ker se nam dogaja politično ideološko prekrščevanje gledalk in pa gledalcev," je pojasnil Sajovic.

Prednik je ocenil, da se agonija na RTV Slovenija poglablja, sodišče pa je odločilo, da je šlo nezakonita ravnanja na javni radioteleviziji. "Zato se je koalicija tudi odločila, da na podlagi sodb sodišča potegne določene poteze," je pojasnil.

"V koaliciji smo ocenili, da je treba to uničevanje zaustaviti. To, kar se je pokazalo, je, da so programski svetniki delovali v nasprotju z zakonodajo in s tem je tudi utemeljena poteza, da se te programske svetnike, ki so očitno tudi namerno delovali proti javnemu servisu nezakonito, zato da dosežejo neke svoje določene cilje, da se jih tudi razreši," pa je dejal Tašner Vatovec.

Na vprašanje, zakaj bodo predloge za razrešitev obravnavali na več sejah, je Sajovic odvrnil le, da gre zgolj za način dela, saj da o velikem številu ljudi na eni seji najbrž ni možno razpravljati.

V koaliciji sicer zatrjujejo, da z zaskrbljenostjo spremljajo aktualno stanje na RTV Slovenija, ki so ga želeli rešiti že z novelo zakona o RTV Slovenija. Ta je novembra lani na referendumskem odločanju dobila tudi večinsko podporo volivcev, a je ustavno sodišče začasno zadržalo izvajanje zakona, so spomnili.

O tem, kakšno bo nadaljnje postopanje koalicije ter na podlagi katerega zakona bodo imenovali nove člane programskega sveta, pa je dejal, da današnji dan ni namenjen temu, da govorijo o tem, kaj bodo storili. "Še enkrat se bom vrnil na referendum in si želim, da se odločitve, ki so vezane na to zgodbo, sprejmejo čim prej. V stanju, v katerem izgubljamo javni servis, je treba nekaj postoriti in javnost od nas to pričakuje," je poudaril.

Vatovec je ob tem največji opozicijski stranki SDS očital še, da je pred dvema letoma začela pohod na institucije, "bager takratne koalicije" pa da je najbolj očitno povozil RTV Slovenija. "S tem so poteptali avtonomijo zaposlenih, neodvisnost samega medija in v zadnjem času predvsem skrhali zaupanje, ki ga je imela javnost do javnega servisa,"je dejal.

Gregorčič: Svetnikom mandata ni mogoče vzeti

Predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič se je na predlagane sklepe za razrešitev in prenehanje mandatov devetih članov programskega sveta odzval z navedbo, da je članom programskega sveta mandat prenehal že 28. decembra z uveljavitvijo novele zakona o RTV. Glede na to jim ga ni mogoče (znova) odvzeti, meni.

"Za tak sklep torej ni pravne podlage in bo tak sklep mandatno-volilne komisije DZ-ja posledično nezakonit. DZ torej želi eno nezakonitost odpraviti z drugo nezakonitostjo, ki jo bo z zlorabo oblastne pozicije zakrivil sam," je navedel.

Napoved razrešitve programskih svetnikov RTV-ja

Janša napovedal ustavno obtožbo

Predsednik SDS-a Janez Janša je na Twitterju zapisal, da če bo mandatno-volilna komisija potrdila predloge sklepov za razrešitev članov programskega sveta RTV Slovenija, je to zadosten razlog za ustavno obtožbo. Takšni predlogi po njegovem sicer niso presenečenje, saj da je "premier Robert Golob javno napovedal, da se bodo RTV Slovenija lotili na nelegalen način".

V SDS-u so sicer predloge sklepov označili za "barbarski udar na pravno državo". "Koalicija se je postavila nad pravno državo, saj svetnikov pravno gledano v trenutni situaciji ni mogoče razrešiti," so zapisali.

Ob tem menijo, da gre za "politično motivirano protipravno akcijo namernega miniranja javne RTV in zavestno nezakonitost pri političnem podrejanju zavoda". Razreševanje programskih svetnikov v času, ko so ustavni sodniki zadržali izvajanje dela novele zakona o RTV Slovenija, je po njihovem prepričanju povsem v nasprotju s sklepom ustavnega sodišča in predstavlja drastičen poseg v avtonomijo javnega servisa.

"To je popolna zloraba oblasti in eklatanten prikaz avtoritarnosti Svobode. Za njih drži rek, da cilj posvečuje sredstvo. In cilj je popolna podreditev javnega zavoda RTV, uporabili pa bodo vsa sredstva, kot je napovedal premier Golob," so še zapisali.

Na besede premierja Goloba, da je bil naiven in je verjel, da se da RTV Slovenija depolitizirati na civilen in legalen način, je na Twitterju spomnil tudi predsednik opozicijske NSi-ja Matej Tonin in dodal, je "predsednik vlade Golob napovedal, da bodo to storili tako, kot znajo". "Na koncu nam bo očitno sodišče EU-ja moralo povedati, da se takšna Svoboda imenuje diktatura," je še zapisal Tonin.

Vrečko: Razrešili bi programske svetnike, ki so podprli slabe, škodljive in nezakonite odločitve

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v izjavi za javnost navedla, da se je vladna koalicija za zaslišanje in morebitni odpoklic programskih svetnikov odločila zaradi dolgotrajnega nespoštovanja programskih standardov določenih svetnikov RTV Slovenija.

"Na kršitve teh standardov že dobro leto opozarjata tako strokovna javnost kot tudi novinarji na RTV Slovenija, ki stavkajo že več kot eno leto. Škodljive posledice njihovega delovanja potrjuje tudi več javnomnenjskih raziskav, ki razkrivajo velik upad gledanosti TV Slovenija, obenem je po eni izmed javnomnenjskih raziskav drastično upadlo tudi zaupanje v RTV Slovenija kot v institucijo," so njeno izjavo posredovali s kulturnega ministrstva.

Razmere na RTV Slovenija se po njenih besedah še naprej poslabšujejo predvsem zaradi spornih odločitev vodstva, ki ima oporo v delu programskega sveta.

"Krize vodenja na RTV Slovenija ni ustavilo niti sprejetje novega zakona o RTV Slovenija, ki so ga slovenske državljanke in državljani z veliko večino potrdili na lanskem referendumu. Ta zakon med drugim prinaša umik strankarske politike iz naše največje medijske in kulturne ustanove v državi. Trenutno o delih zakona odloča ustavno sodišče, ob tem pa na RTV Slovenija še naprej nastajajo nepopravljive posledice. Zato v vladni koaliciji menimo, da bi bilo za povrnitev novinarske, uredniške in institucionalne avtonomije še pred razsodbo ustavnega sodišča, dobro razrešiti tiste programske svetnike, ki so v minulem dobrem letu podprli slabe, škodljive in nezakonite odločitve,” je še poudarila ministrica Vrečko.

Predlog za razrešitev devetih programskih svetnikov

Predlogi sklepov, razvidni iz delovnega gradiva za seje, predvidevajo razrešitev in prenehanje statusa devetih članov programskega sveta RTV Slovenija Slavka Kmetiča, Alojzija Bogataja, Leona Oblaka, Ivana Štuheca, Žige Kušarja, Alenke Gotar, Andreja Prebila, Jelke Stergel in Roka Hodeja. Programski svet šteje 29 članov.

Omenjenim članom se očita, da so glasovali za nezakonit sklep o imenovanju generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha januarja 2021 in nato njegovo vnovično imenovanje marca 2022. V predlogu sklepa članom očitajo tudi opustitev dolžnosti za odpravo nezakonitosti pri razrešitvi direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak, saj niso glasovali ali predlagali kakšnega ukrepa za odpravo nezakonitosti. Med očitki programskim svetnikom je tudi neukrepanje ob "nezakonitem imenovanju odgovorne urednice informativnega programa", saj da je bila imenovana brez soglasja programskega sveta in podpore delavcev.

Sorodna novica Vodstvo RTV Slovenija na Evropsko komisijo naslovilo prošnjo za srečanje

Nezakonito imenovanje generalnega direktorja RTV Slovenija

Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je namreč razsodilo, da je bilo imenovanje Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTV Slovenija januarja 2021 nezakonito. Marca lani pa je programski svet Graha Whatmougha vnovič imenoval za generalnega direktorja, ki po odločitvi ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvajanja novele zakona o RTV Slovenija trenutno zavod vodi kot vršilec dolžnosti.

Po navedbah predlagateljev sklepa je torej programski svet RTV Slovenija nezakonito imenoval Graha Whatmougha, ta pa je nato nezakonito odpoklical takratno direktorico TV Slovenija Gorščak, kar bi programski svet lahko preprečil, če bi odločil o zavrnitvi soglasja k razrešitvi. S tem se je protipravno poseglo v ustavno in zakonsko avtonomijo RTV Slovenija, ki vključuje tudi varstvo pred nezakonitimi posegi v sestavo njenih organov. To je nujno za institucionalno in organizacijsko samostojnost in neodvisnost RTV-ja, brez katere ni mogoče uresničevati ustavne pravice do svobode izražanja, piše v predlogih sklepov, za katere pa s spletne strani ni jasno, kdo jih je predlagal.