Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so po seji predsedstva, ki se je sestalo na daljavo, sporočili iz stranke SD, so v stranki potrdili tako koalicijsko pogodbo kot kandidatke in kandidate za ministre. Predsednica stranke Tanja Fajon je ob tem poudarila, da so bili Socialni demokrati v koalicijskih pogovorih uspešni. "V zahtevnih pogajanjih smo dosegli umestitev naših ključnih programskih ciljev v koalicijski dogovor, prav tako smo prevzeli odgovornost za štiri ministrstva. Ta ministrstva povezuje rdeča nit: razvoj, pravičnost, Slovenija v Evropi in svetu," so njene besede povzeli v stranki.

Predsednica SD-ja je napovedala tudi, da v novo vlado vstopajo z geslom "Slovenija v jedru EU-ja, močno gospodarstvo za socialno varnost vseh in skladen regionalni razvoj", ki po njenih besedah zajema vse ključne programske ambicije SD-ja za naslednje obdobje. Poleg Tanje Fajon, ki bo vodila resor zunanjih in evropskih zadev, so ministrski kandidati SD-ja še Matjaž Han za gospodarstvo, turizem in šport, Dominika Švarc Pipan za pravosodje ter Aleksander Jevšek za regionalni razvoj in kohezijo.

Sorodna novica V koalicijski pogodbi odprava davčne reforme Janševe vlade in brezplačna šolska prehrana

Predsedstvo je ob tem podalo soglasje za imenovanje vodje in sekretarja poslanske skupine stranke. Vodja poslanske skupine bo poslanec Jani Prednik, ki so ga poslanci za vodjo potrdili že v petek. Predsedstvo stranke je za sekretarja poslanske skupine potrdilo Mira Pretnarja. Predsednica stranke SD ima tudi že mandat stranke za parafiranje koalicijske pogodbe, pred dokončnim podpisom in vstopom stranke v vlado pa mora o tem odločati še konferenca SD-ja, ki bo v četrtek.

Mandat za parafiranje koalicijske pogodbe ima tudi koordinator Levice Luka Mesec. Pred dokončnim podpisom pa se bo o njej izreklo še članstvo. Postopke izrekanja naj bi v stranki sprožili že v petek. Svet največje stranke v prihodnji koaliciji Gibanje Svoboda pa je koalicijsko pogodbo potrjeval že v četrtek. Tako imajo vsi trije prvaki strank mandat za parafiranje dokumenta.

Bodoča koalicija tik pred parafiranjem pogodbe

Vsebino koalicijske pogodbe bodo predvidoma predstavili v ponedeljek

Pred dokončnim podpisom morajo koalicijsko pogodbo potrditi še vsi ostali organi strank bodoče koalicije. Glede na napovedi bi jo lahko parafirali že danes, najkasneje pa v ponedeljek, ko bo bodoča koalicija predvidoma tudi javno predstavila poudarke iz vsebine dokumenta. Osnovne usmeritve bodoče vlade znane so sicer že znane. Med njimi so skrb za okolje, digitalna preobrazba, krepitev javnega zdravstva, skrb za ranljive skupine, zunanjepolitična usmerjenost Slovenije v jedrni del Evrope itd.

Dokument, ki so ga od volitev usklajevale tako delovne skupine kot prvaki strank, prinaša temeljne zaveze koalicije in njihovo vizijo za Slovenijo do leta 2030.