Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) za boj proti podkupovanju je v zadevi Kangler zaskrbljena nad možnostjo političnega posega zakonodajne veje oblasti v neodvisnost sodstva. Foto: BoBo
Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) za boj proti podkupovanju je v zadevi Kangler zaskrbljena nad možnostjo političnega posega zakonodajne veje oblasti v neodvisnost sodstva. Foto: BoBo

Ustavno sodišče je preiskovalni komisiji o zlorabah v sodnih postopkih zoper Kanglerja začasno prepovedalo zasliševanja sodnikov. Izmed pravosodnih funkcionarjev pa je prvi na zaslišanje povabljen generalni državni tožilec Drago Šketa, ki je bil pred tem vodja okrožnega tožilstva v Mariboru. Šketa ni želel povedati, ali se bo zaslišanja udeležil. Znano pa je njegovo stališče, da parlamentarna komisija ne more zasliševati tožilcev in sodnikov, sploh ne v povezavi s konkretnimi postopki.

Sorodna novica Kangler pričal na preiskovalni komisiji, OECD zaskrbljen

Ostrejši glede tega je nekdanji prvi tožilec v državi Zvonko Fišer: "Da je slovenski parlament odredil parlamentarno preiskavo, v kateri naj bi ugotavljali politično odgovornost sodnikov in državnih tožilcev v konkretnih kazenskih zadevah, je škandal prve vrste in Slovenija se bo najverjetneje čudno počutila, ko se bo zaradi tega čez nekaj časa znašla na spisku držav, ki se jim danes posmehujemo."

Fišer je okrcal tudi predsednika republike, predsednika vlade in ministrico za pravosodje, ki se v povezavi s tem niso oglasili: "Ne da bi branili katero koli najmanjšo posamično odločitev pravosodja, temveč da bi povedali, da se v demokratični pravni državi, kar Slovenija je, ne sme preiskovati politične odgovornosti sodnikov in tožilcev."

Vrhovno tožilstvo je v povezavi s tem vložilo prvo ustavno pobudo. Potem ko je ustavno sodišče začasno ustavilo preiskavo v delu, ki se nanaša na sodnike, je predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič napovedal, da za zdaj s komisijo ne bodo sodelovali, saj jo štejejo za nelegitimno. Zato komisija tudi ne bo dobila dokumentacije, ki jo je od različnih sodišč zahtevala: "Do odločitve ustavnega sodišča v tem vprašanju se mi na te in podobne pozive komisije ne bomo odzivali." Komisija kljub vsemu nadaljuje zaslišanje.