Miha Kordiš ob vložitvi kandidature. Foto: BoBo
Miha Kordiš ob vložitvi kandidature. Foto: BoBo

V zunanji politiki bi se odmaknil od "enoumja zveze Nato" in se zavzel za politiko miru, neuvrščenosti in sodelovanja, je napovedal Miha Kordiš. Kot pravi, se Levica na predsedniške volitve podaja z namenom dati glas delovnim ljudem, ki tega glasu v družbi in politiki sicer nimajo. "Potrebujemo družbo organizirane solidarnosti, ki bo prelomila z neoliberalnim konsenzom zadnjih desetletij," je dejal.

Javni zdravstveni sistem je po njegovem mnenju tarča privatizacije, zato vlogo predsednika republike vidi v obrambi pravic pacientov in zaposlenih v sistemu, kjer je zdravje človekova pravica.

Kordiš: Stanovanje je človekova pravica

Kot človekovo pravico razume tudi stanovanja za mlade. Kot predsednik bi se zavzel za to, da se jih izvzame iz trga in se ljudem stanovanja omogoči kot dostop do domovanja in ne kot tržne dobrine. Posebno pozornost bi namenil glasu za starejše in upokojene, ki so svoj prispevek družbi že "oddelali". Danes se dogaja, da ostajajo sami s položnicami za visoke oskrbnine v domovih za starejše občane, je povedal Kordiš.

Kdo hrani skrajno desnico?

Zmago stranke Bratje Italije na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Italiji pa razume kot posledico odmika od družbene solidarnosti, ki je v desetletjih "nahranil skrajno desnico", ki po njegovih besedah odkrito simpatizira s fašističnim vodjem Italije Benitom Mussolinijem. Tudi zato bi se v zunanji politiki odmaknil od "enoumja zveze Nato" in spregovoril za ljudi, ki se zaradi vojn na tujem to zimo sprašujejo, kako bodo poravnali položnice in se ogreli.

Koordinator stranke Levica Luka Mesec je ob tem povedal, da je namen Levice na volitvah zastopati alternativo in načrt gradnje družbene solidarnosti, za katerega si sicer prizadevajo tudi kot vladna stranka. "Predstavljajte si, koliko lahko naredimo, če bosta za to skupaj delala vlada in predsednik države," je omenil.

Doslej je kandidature na DVK, bodisi s podpisi volivcev bodisi podporo stranke, vložilo sedem kandidatov, in sicer poleg Kordiša še glasbenik Gregor Bezenšek, poslanec NSi-ja Janez Cigler Kralj, kočevski župan Vladimir Prebilič, poslanec SDS-a Anže Logar, evropski poslanec Milan Brglez in pravnica Nataša Pirc Musar. Kandidati lahko svojo kandidaturo sicer vložijo še do srede, v četrtek pa bo ta teden vložene kandidature potrjeval DVK. Do 3. oktobra pa imajo kandidati možnost umakniti soglasje.