Minister Boštjan Koritnik: Uporaba aplikacije, ki jo pripravljajo, bo v celoti prostovoljna. Foto: MMC TV SLO
Minister Boštjan Koritnik: Uporaba aplikacije, ki jo pripravljajo, bo v celoti prostovoljna. Foto: MMC TV SLO

V boju proti koronvirusu smo lahko uspešni le skupaj. Zato je toliko pomembneje, da si to aplikacijo naloži čim več uporabnikov. In ravno to želimo doseči z vzpostavitvijo prostovoljne aplikacije. Aplikacija je sicer – in nikoli nisem trdil drugače – kamenček v mozaiku spopadanja z virusom.

Koritnik o aplikaciji

Koritnik je na današnji novinarski konferenci znova poudaril, da bo uporaba aplikacije prostovoljna, da ne bo delovala na sistemu GPS in ne bo omogočala shranjevanja geolokacijskih podatkov. "Aplikacija vas bo samo opozorila, če ste bili v zadnjih 14 dneh v stiku z nekom, ki je okužen," je poudaril. Ob srečanju z drugim uporabnikom bosta pametna telefona samodejno izmenjala naključno šifrirani kodi. Ti kodi bosta telefonu sporočili le, da sta se dva človeka srečala, za koliko časa in kakšna je bila razdalja med njima. Ne bosta pa razkrili imena ali lokacije srečanja.

Tako bo identiteta uporabnikov ves čas ostala skrita, omenjene informacije pa se bodo izbrisale po 14 dneh, je zagotovil.

Ob tem je pojasnil, da se bo uporabnik, če bo ugotovil, da je okužen, sam odločil, ali to vnese v aplikacijo ali ne. "V primeru vnosa pa bo NIJZ potrdil njegovo unikatno kodo, preostalim uporabnikom pa bo sporočeno, da so bili v stiku z okuženo osebo. S tem bomo preprečili, da bi uporabniki v aplikacijo vnašali lažne informacije o okužbi ter s tem povzročali nepotrebno paniko in dodatno delo epidemiologom," je dejal Koritnik.

Kot je poudaril minister, uporaba aplikacije ne pomeni, da je uporabnik s tem samodejno varen pred koronavirusom in mu zato ni treba upoštevati navodil NIJZ-ja. Nošenje mask, higiena rok in primerna varnostna razdalja morajo ostati in morajo postati del našega vsakdana, je opomnil. "Aplikacija tudi ne zdravi virusa in tega nismo nikoli trdili. Je izjemno pomembna dodatna pomoč pri preprečevanju nenadzorovanega širjenja okužbe, tako za državljanke in državljane kot tudi za epidemiologe."

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po njegovih besedah na ministrstvu potekajo vsakodnevni redni sestanki projektne ekipe, ki dela pri vzpostavitvi mobilne aplikacije. Že ta teden bo delovna skupina lahko opravila testiranje aplikacije in uporabniške izkušnje različice za android, predvidoma že ta četrtek pa bodo na novinarski konferenci vlade že predstavili tudi celostno grafično podobo aplikacije, njeno ime in logotip. "Najpozneje 31. julija, skrajni rok je 1. avgust, bo aplikacija posredovana v objavo na spletni trgovini App Store in Google Play. Nato morata pred objavo aplikacije tako Google kot Apple opraviti svoje tehnične in varnostne preglede. Tako računamo, da bo aplikacija v obeh trgovinah na voljo za prenos ne prej kot sredi avgusta," je orisal časovnico.

Kot je dejal, za prostovoljno aplikacijo, kakršna bo ta, vlada ne potrebuje zakonske podlage. "V primeru hipnega poslabšanja epidemiološke slike v Evropi in po svetu v jesenskih in zimskih mesecih – tega si seveda ne želimo – pa želimo biti pripravljeni tudi na možnost tehnične pomoči za vse tiste, ki jim je odrejena karantena ali so potrjeno okuženi. To nam sprejeta zakonodaja PKP4 omogoča in nima smisla, da bi jo zdaj spreminjali, čez nekaj mesecev pa znova dopolnjevali. Ključno je, da smo pripravljeni na različne scenarije in smo tako posledično zmožni hitrega odziva," je poudaril.

Pomisleki glede nedopustnosti nadzora države

Interventni zakon je določil, da bo uporaba aplikacije prostovoljna, a obvezna za tiste v karanteni in s potrjeno okužbo. Določbe o obveznosti so postale tarča kritik o nedopustnem nadzoru države nad državljani in grobem posegu v ustavne pravice. V opoziciji so zato napovedali ustavno presojo teh določb, v Zavodu Državljan D. pa so dali pobudo varuhu zanjo. Vendar je pozneje Boštjan Koritnik zatrdil, da bo uporaba aplikacije, ki jo pripravljajo, v celoti prostovoljna, kar je potrdil tudi na novinarski konferenci.