Marta Kos. Foto: BoBo
Marta Kos. Foto: BoBo

Marta Kos se je na svoji spletni strani odzvala na izjave nekdanjega predsednika države Milana Kučana, ki je na vprašanje N1 odgovoril, da glede Marte Kos in njenih sposobnosti nima pomislekov, da ima pa sistemski pomislek. Zdi se mu sistemsko nesprejemljivo, da bi bili na treh ključnih položajih v državi – predsednik republike, predsednik vlade in predsednik državnega zbora – trije vodilni ljudje iste stranke. "To je z vidika načela delitve oblasti vprašljivo. To bi bila moja zavora, če bi se moral opredeliti do kandidature Marte Kos," je povedal Kučan, ki je sicer za predsedniško kandidatko javno podprl odvetnico Natašo Pirc Musar.

"Razumem legitimnost pomisleka prvega predsednika in verjamem v njegovo dobronamernost. A še toliko bolj verjamem v lastno sposobnost samoomejevanja, zato bi veljalo ta legitimni očitek najprej skupaj premisliti, nato pa tudi uveljaviti nekaj dodatnih varovalk. Tako delujem ves čas in nameravam tudi v prihodnje: ne bežim pred problemi niti si pred njimi ne zatiskam oči, ampak se z njimi, v spoštljivem dialogu, soočim z mislijo na jutrišnji, boljši svet. Iskreno verjamem, da smo skupaj boljši in pametnejši," je zapisala Kos.

"S stališča delitve oblasti je ključno, da vsi akterji spoštujejo samo delitev na veje oblasti in se strogo držijo meja med njimi. To je stvar osebne etike in politične odgovornosti, ne pa pripadnosti eni ali drugi politični opciji. To je tisto osnovno vezno tkivo, ki družbeno pogodbo drži skupaj. Še več, ravno neodvisna in vesti zavezana predsednica (ali predsednik) republike lahko skrbi za to, da so stroge meje med vsemi tremi vejami spoštovane," je poudarila.

Pomisleke glede "sistemske nesprejemljivosti" so po prvem predsedniku z neprikritim veseljem povzeli tako njegovi politični bližnjiki kakor obe moji dosedanji protikandidatki (le da jih je ena obtežila z oznako "orbanizacije", druga pa "ogrožanja ustavnosti"). Zlorabo legitimnega predsednikovega pomisleka čutim kot premišljen poskus izločiti me iz tekme, še preden se je ta sploh dobro začela: me dobesedno diskvalificirati, pa je komentirala izjave nekaterih protikandidatov, ki naj bi povzeli Kučanove pomisleke.

"Mar ni nekoliko nedemokratično ljudem jemati pravice, da demokratično izberejo svojo kandidatko, s tem, da jo že vnaprej izločiš iz igre kot "sistemsko nesprejemljivo"? Kaj pa, če gre ravno za vztrajno spreminjanje sistema – na boljše?", je dodala.

Neodvisnost predsedniških kandidatov pa se bo po njenih besedah zares izkazala v odločnih stališčih do aktualnih vprašanj, kritični drži do vseh družbenih akterjev, predvsem pa v državniškem pogumu postaviti se za državo – in to državo, kakršna mora Slovenija šele postati.