Andrej Vizjak. Foto: BoBo
Andrej Vizjak. Foto: BoBo

Na zvočnem posnetku, sestavljenem iz izsekov, je med drugim pri pogovoru o plačilu davka državi slišati Petana, podjetnika iz tedanjega LDS-a, ko Vizjaku pravi "enkrat ga bomo plačali", nakar mu Vizjak odgovori, "pa ni treba" in "sem ti povedal scenarij, ko ga ni treba" ter namigne, da je plačevanje davkov "glupo".

Vizjak je Petanu poleg tega tudi obljubljal sodelovanje države pri nadzornem svetu v Termah Čatež, če bo Petan sledil njegovim navodilom: "Jaz ti dam besedo. Kooperativnost dela skupščine. Moji bodo delali tako, kot se bomo zmenili."

To se je dogajalo leta 2007, ko je prva Janševa vlada napovedala vojno tajkunom, ki so z bančnimi posojili lastninili slovenska podjetja, med upravljavcem državnega premoženja Kadom in Petanovimi družbami pa je izbruhnila "vojna" za prevzem Term Čatež.

ob 12.00

Odziv Andreja Vizjaka

Vizjak je v izjavi ob robu vladnega obiska obalno-kraške regije dejal, da so ti posnetki lepljenka nekih izjav, morda nastalih celo v različnih časovnih obdobjih, in da dvomi o njihovi avtentičnosti. Avtentičnost teh posnetkov pa bo moral dokazovati tisti, ki jih je objavil, je izjavil Vizjak in dodal, da razmišlja o vložitvi kazenske ovadbe.

Na večkratna vprašanja, ali torej on ni rekel, da je plačevanje davkov "glupo", je odgovarjal, da dvomi o avtentičnosti posnetkov. "Jaz bom naredil vse, da bom prišel do kompletnega posnetka."

Po moji oceni gre za neko lepljenko, prirejeno zvočno kompozicijo z namenom, da se me diskreditira. Gre za hude obtožbe, ki jih obžalujem.

Vizjak

Zanikal je dogovor s Petanom. "Ne, ni obstajal noben dogovor, še enkrat vam povem. Nobenega tovrstnega pogovora, v tem smislu."

"Jaz imam čisto vest, kajti nikoli se nisem z gospodom Petanom ne z nikomer drugim o takšnih stvareh dogovarjal ali kar koli dogovoril."

Zatrdil je, da kot minister ni imel neposredne vloge pri Termah Čatež. Neposredni lastnik namreč ni bila država, temveč sklada KAD in SOD.

In če se bo izkazalo, da je posnetek avtentičen, bo odstopil? Ne vem, kaj bo čas prinesel, je odgovoril in ponovil oceno, da gre za vzvod, s katerim "želijo pritisniti na njega".

Minister Vizjak ne bo odstopil

Vizjak se je tudi vprašal, zakaj je bil posnetek objavljen prav zdaj, po 14 letih, in si tudi odgovoril, da gre očitno za boj "mafije" proti njemu, saj je pravkar pripravil nov zakon o varstvu okolja, ki bo "presekal nedovoljene tajkunske prakse".

"Doslej je še vedno odpadkovna mafija likvidirala ministre, ki so bili na položaju, ko so predlagali nekaj, kar jim poslovno ne ustreza. Saj veste, ta konstrukt oziroma ta po moji oceni zmanipulirana lepljenka je tudi plod sodelovanja Odlazka in njegovega imperija, ki se ukvarja tudi s smetmi," je dejal Vizjak.

Na vprašanje POP TV-ja še pred današnjo izjavo, in sicer, ali se je kdaj vpletal v skupščine podjetij, v katerih je imela država delež, ali je kateremu podjetniku kdaj svetoval, kako se izogniti davku, je Vizjak, ki je v zdajšnji vladi sicer minister za okolje in prostor, odgovoril le, da je bila "v mandatu vlade 2004‒2008 skupščina določenih gospodarskih družb v državni lasti, ministrstvo za gospodarstvo pa je vladi v sprejem posredovalo skupščinsko gradivo za gospodarske subjekte iz pristojnosti ministrstva".

Ob 16:00

KPK: Nesprejemljivo ravnanje naj obravnava vlada

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) se je v odzivu oglasila z opozorilom o nesprejemljivosti in nedopustnosti ravnanj, kakršna je prikazal včerajšnji prispevek na POP TV o pogovoru med tedanjim ministrom za gospodarstvo in sedanjim ministrom za okolje Vizjakom in solastnikom družbe Terme Čatež Petanom.

"Čeprav gre za dogodek izpred več kot deset let, ki ga KPK zaradi časovne oddaljenosti v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi ne more več obravnavati, pa ravnanje terja odziv. Če so objavljeni posnetki pristni, je namreč takšno ravnanje javnega funkcionarja absolutno nesprejemljivo, in sicer iz več razlogov, ki jih pojasnjujemo v nadaljevanju," so v odzivu zapisali na KPK-ju.

Kakršno koli napeljevanje h kršitvi zakonskih določb ali drugih veljavnih pravnih aktov, tako KPK, je za javnega funkcionarja nedopustno, saj se od najvišjih funkcionarjev pričakuje zakonito in odgovorno ravnanje. Zapisali so tudi, da se pričakuje ravnanje, ki bo zgled delovanja javnega sektorja in zgled vsem državljanom. Višji položaj, ki ga zaseda posameznik, ne prinaša namreč le večje moči odločanja, ampak tudi večjo odgovornost do zaposlenih, organizacije in celotne družbe.

Kršitev integritete
Tovrstno neetično ali nezakonito vplivanje na poslovanje gospodarskih družb oziroma njihovo upravljanje lahko predstavlja prekoračenje pooblastil in pristojnosti ter poseganje v pristojnosti drugih subjektov. Po navedbah KPK-ja gre za kršitev integritete, saj so to ravnanja, ki vzpostavljajo dvom o poštenosti, zakonitosti, nepristranskosti, objektivnosti in transparentnosti dela nosilca javnih pooblastil, posledično pa se zmanjša tudi zaupanje v delo vseh organov javnega sektorja.

"Osebna integriteta najvišjih nosilcev javnih pooblastil je ključna za učinkovito delovanje države v javnem interesu in v dobro vseh državljanov. Pomembno vlogo pri krepitvi integritete in pravne države ter preprečevanju korupcije pa ima tudi integriteta vsakega posameznika, ki lahko prispeva, da se tovrstna ravnanja pravočasno predstavijo in ustrezno obravnavajo," so zapisali pri KPK-ju.

Vizjakovo ravnanje naj obravnava vlada
Presoja nezakonitosti tovrstnih ravnanj spada tudi v pristojnost drugih organov, ne le KPK-ja, so še spomnili in dodali, da KPK sicer obžaluje, da osebe, ki razpolagajo s tovrstnimi posnetki ali drugimi podatki, ki kažejo na kršitve zakonov, teh ne predstavijo oziroma predložijo pristojnim organom ali javnosti takoj oziroma vsaj v okviru rokov, v katerih bi pristojne institucije lahko takšno ravnanje obravnavale.

KPK dotičnega ravnanja zaradi zastaranja ne more več obravnavati, bi ga pa po njihovem mnenju morala obravnavati vlada v skladu z njeno zavezo, ki jo je dala, ko je sprejela Etični kodeks funkcionarjev v vladi RS. V kodeksu se je namreč vlada zavezala k ravnanjem, katerih namen je krepiti lastno integriteto in zaupanje javnosti vanjo ter dajati zgled tako zaposlenim v javnem sektorju kot tudi širši javnosti, so sklenili.

Hojs: Prisluh mi je bil predstavljen že pred časom

Prek spletnega družbenega omrežja se je odzval notranji minister Aleš Hojs – njegov tvit pa je poobjavila tudi vlada –, ki pa v nasprotju z Vizjakom ni zanikal pristnosti posnetka: "Več let stari prisluh Vizjaka mi je bil predstavljen že pred časom, z opozorilom, da bo ob pravem času predvajan in uporabljen za rušenje njega in Vlade Republike Slovenije. Tudi, da zadevo vodijo iz Odlazkovih logov, mi je bilo povedano. Če spremljamo njihove portale, radie in tisk, je jasno vse."

Ob 15:30

Med vladnim obiskom obalno-kraške regije je Hojs dejal, da gre pri posnetku za prisluhe ali pa montažo, kot je dejal že Vizjak.

Na novinarsko vprašanje, ali bo podal prijavo, je odvrnil, da je notarsko overjeno prijavo podal že leta 2012 zoper ministra za zdravje. "Ko se bo tam kaj premaknilo, bom pa podal še to prijavo," je dejal in dodal, da organom pregona zaupa in upa, da bodo začeli pri prijavi iz leta 2012. "Leto in pol sem minister in nimam nobene informacije, da so kaj naredili s tisto prijavo," je dejal Hojs.

Tonin in Počivalšek pričakujeta Vizjakova pojasnila

Prvaka koalicijskih strank NSi in SMC Matej Tonin in Zdravko Počivalšek pričakujeta Vizjakova pojasnila. "Z izkušnjami sem prišel do tega, da kar se objavi na televiziji, ni nujno res," je dejal Počivalšek. "Medijskih umorov, takih in drugačnih, sem navajen, tako da počakajmo," je ob robu vladnega obiska obalno-kraške regije dejal prvak SMC-ja in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Po njegovih besedah je najprej treba priti do odgovora na vprašanje, kaj to je. "Verjamem, da bo minister Vizjak znal pojasniti vsako podrobnost," je dejal Počivalšek.

Tudi v NSi-ju po Toninovih besedah čakajo na "natančna in podrobna" pojasnila, ki jim jih je Vizjak tudi obljubil. Na podlagi teh pojasnil bo stranka sprejela konkretne odločitve, je napovedal njen predsednik in obrambni minister. "Čakamo na njegova pojasnila. Jaz kot državljan sem dolžan plačevati davke in jih plačujem. Bom povedal svoje mnenje in mnenje NSi-ja, ko dobimo ministrova pojasnila," je ponovil Tonin in dodal, da jih želi videti črno na belem.

"Ne bom se odločal na suho, na podlagi tega, kar sem slišal iz druge roke. Želim slišati konkretno od njega," je bil po poročanju STA-ja jasen Tonin.

Ob 16:22

Šarec: Vizjak sploh ne bi smel postati minister

Marjan Šarec (LMŠ) je po poročanju TV Slovenija dejal, da smo znova priča dimniškemu sindromu, navzven boj proti tajkunom in lobistom vseh vrst, v resnici pa sodelovanje ali celo svetovanje. Šarec je ob tem še dejal, da Vizjak sploh ne bi smel postati minister, odstopiti pa da bi moral že po končanem referendumu o noveli zakona o vodah.

"V tej vladi smo vajeni nizkih standardov, zato je verjetno odveč pričakovati njegov odstop," je še dejal Šarec. Napovedal je, da bodo, če Vizjak ne bo odstopil sam, morali v opoziciji zoper njega vložiti interpelacijo. Šarec sicer ne dvomi, da Vizjak uživa podporo predsednika vlade Janše, saj "teh dogovorov verjetno ni sklepal brez njegove vednosti".

Po Šarčevih besedah so tega pri sedanji vladi navajeni, saj da ta deluje protiustavno, protizakonito in skregano z normalno demokratično družbo. Ocenil je še, da so standardi v politiki danes padli in da je vlada izgubila vso kredibilnost, zato je po njegovih besedah čas za volitve.

Andrej Vizjak in takratni prvi mož Term Čatež Mladen Kučiš leta 2007. Foto: BoBo
Andrej Vizjak in takratni prvi mož Term Čatež Mladen Kučiš leta 2007. Foto: BoBo

Nemec: Vizjak bo težko dokazal, da je posnetek zmontiran

Podpredsednik SD-ja Matjaž Nemec je v izjavi za medije dejal, da bo Vizjak težko dokazal, da je posnetek zmontiran. Ministru je ob tem očital, da ni pripravljen sprejeti odgovornosti. "Kot državljan se sprašujem, kako globoko se lahko še kot politika spustimo, umaknemo vrednote za to, da uveljavljamo neke politične interese, ki niso nujno kolektivni, ampak zgolj individualni," je dejal.

Poudaril je, da se za zdaj predsednik vlade ni odzval na objavljene posnetke, ker se "očitno nikomur te zadeve ne zdijo dovolj sporne, da bi z vidika morale, etike, integritete ali pa preprosto življenjske človeške dostojnosti odstopil in prepustil vodenje te vlade bolj sposobnim ljudem". Po njegovem mnenju si Slovenke in Slovenci zaslužijo boljše upravljanje države in boljšo vlado, ne samo z vidika morale, ampak tudi strokovnosti. Nedostojno in nedopustno vedenje vlade pa po njegovem mnenju vnaša dodaten nemir v že tako razdvojeno družbo.

Vatovec: Gre za človeka, ki trguje z državnim vplivom

Razkritje omenjenih posnetkov pa po besedah vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca govori o tem, da gre v primeru Vizjaka za "človeka, ki je pripravljen dobesedno trgovati z državnim vplivom". Kot je še dodal, bi to bil v vsaki sodobni demokraciji povod za odstop ne zgolj posameznega ministra, ampak celotne vlade. Po besedah Vatovca je takšno početje kazalnik tega, kako deluje stranka SDS, in tega, da jim "gre samo za vpliv in denar in da jim je prav malo mar za ljudi in za državo".

Kociper: Zaradi takšnega početja izginjajo milijoni

Tudi v SAB-u ne dvomijo o avtentičnosti in pristnosti objavljenih posnetkov. Takšno početje je po besedah vodje poslanske skupine SAB Maše Kociper vzrok, da so v preteklosti v državi izginili milijoni in je nastala bančna luknja, ceno takšnih zgodb pa so pozneje plačali vsi davkoplačevalci. Domnevno početje Vizjaka pa je po njenih besedah nedopustno, ker meče "slabo luč na politiko, na integriteto njega kot politika in vlade, kateri pripada".

Opozicija napoveduje tudi interpelacijo Vizjaka

Nemec: Hojs bi moral posnetek prijaviti

Ob tem so se v SD-ju in Levici odzvali še na odziv notranjega ministra Hojsa, ki je na Twitterju zapisal, da mu je več let star prisluh ministra Vizjaka bil predstavljen že pred časom, z opozorilom, da bo ob pravem času predvajan in uporabljen za rušenje njega in vlade. Po mnenju Nemca ta zapis potrjuje, da je Hojs vedel za posnetek in bi ga moral že pred časom prijaviti. Kot je dodal Nemec, je iz Hojsovega zapisa na Twitterju mogoče razbrati, da je opustil dolžnost naznanitve pregona kaznivega dejanja.

Po Vatovčevih besedah pa je Hojs zamolčal obstoj teh posnetkov, ker je moral zaščiti lastno stranko. "Zamolčal je sumljive rabote svojega ministrskega in strankarskega kolega, zato ker je to v korist SDS-u," je prepričan Vatovec. Zato bi po njegovem mnenju morala odstopiti ne samo oba ministra, ampak celotna vlada, saj je to edini način, da se poskusi normalizirati trenutno stanje v državi. Na podlagi omenjenih razkritij pa bodo dopolnili tudi vsebino interpelacije zoper Hojsa, za katero so prejšnji teden naznanili, da jo bodo vložili, je še povedal Vatovec.