Ferenc Horvath (na sredini) je med drugim član Odbora za zunanjo politiko. Foto: DZ/Matija Sušnik
Ferenc Horvath (na sredini) je med drugim član Odbora za zunanjo politiko. Foto: DZ/Matija Sušnik

Deset mesecev po nastopu poslanske funkcije je Horvath še vedno predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS). Ti dve funkciji sta nezdružljivi, zato je KPK ugotovil, da Horvath krši določilo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, po katerem poklicni funkcionar ne sme biti zakoniti zastopnik osebe javnega prava, je poročal časopis Dnevnik.

KPK je tako Horvathu naložil, da v 15 dneh nezdružljivost odpravi in se odreče funkciji zastopanja v PMSNS. "Opcijsko lahko nezdružljivost odpravite tudi tako, da se odrečete opravljanju funkcije poslanca državnega zbora," je po poročanju Dnevnika poslancu madžarske narodne skupnosti sporočil KPK.

Komisija je vzela pod drobnogled tudi Horvathovo do pred kratkim mesto direktorja podjetja Minta, katerega lastnik je PMSNS. Ugotovila je, da je bil Horvath zastopnik te gospodarske družbe do aprila letos in da torej v tem primeru "nezdružljivost opravljanja funkcije pri obravnavani osebi ni več podana in je bila odpravljena". Iz ugotovitev KPK-ja pa vendarle izhaja, da je bilo do aprilskega prenehanja vodenja Minte tudi to v nasprotju z določili zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Z ugotovitvijo, da Horvath krši omenjeni zakon, je komisija svojo nalogo opravila. Če funkcionar po roku, ki mu ga določi KPK, ne odpravi nezdružljivosti, o tem obvesti pristojni organ, ki lahko začne postopek funkcionarjeve razrešitve, vendar pa v primeru neposredno voljenega funkcionarja KPK takšne pristojnosti nima.

Poslanec mora v treh mesecih po nastopu mandata opustiti vse nezdružljive funkcije

Ob tem je predsednik KPK-ja Boris Štefanec spomnil na določilo zakona o poslancih, po katerem poslanec ne sme opravljati pridobitne dejavnosti in drugih funkcij, ki niso združljive s funkcijo poslanca. "Po tem zakonu mora poslanec najpozneje v treh mesecih po potrditvi poslanskega mandata prenehati opravljati drugo funkcijo, ki ni združljiva z mandatom poslanca. Če tega ne stori, mu mandat preneha. Tu ni nobene diskrecije. Državni zbor zgolj sprejme ugotovitveni sklep, da je poslancu po 12. členu zakona o poslancih prenehal mandat," je za Dnevnik dejal Štefanec.

Ob tem je poudaril, da je to njegovo mnenje, ni pa pristojnost KPK-ja, da ugotavlja obstoj okoliščin za prenehanje poslančevega mandata. KPK je sicer Horvathu dal rok, da v petnajstih dneh odpravi nezdružljivost, a po besedah predsednika to ne odpravlja težav, ki jih ima po zakonu o poslancih. Čeprav bi Horvath nezdružljivost funkcij odpravil, bi mu zaradi preteka trimesečnega roka, ki ga določa zakon o poslancih, morala poslanska funkcija prenehati, meni.

V primeru Horvatha so tako zdaj na potezi poslanci, ki so sicer na aprilski seji mandatno-volilne komisije sklenili, da bodo podlaga za odločanje o zadevi ravno ugotovitve KPK-ja.
Kot še piše Dnevnik, so v poslanskih skupinah še previdni in ugotovitve večinoma niso želeli komentirati, tudi Horvath je bil redkobeseden. "KPK mi je dal 15 dni, da se odločim, kateri funkciji se bom odrekel. Ko se bom odločil, bom o tem obvestil javnost, do tedaj pa se o tem ne želim podrobneje izrekati," je povedal za časnik.