Foto: KPK
Foto: KPK

KPK je zaradi neporočanja o delu šestim lobistom izdal pisni opomin, dvanajstim pa je izrekel prepoved lobiranja za določen čas (3–24 mesecev). Ob izreku upravnih sankcij je upošteval predvsem to, ali je to pri lobistu prva ali ponavljajoča se kršitev, pa tudi težo kršitve in njene posledice. Imena kršiteljev bodo vpisana v javni register lobistov, ko bodo sankcije pravnomočne, so sporočili iz KPK-ja.

Kršitelji predstavljajo 21 odstotkov vseh registriranih lobistov, kar po mnenju KPK-ja kaže na to, da je treba zakon o integriteti in preprečevanju korupcije v delu, ki ureja področje lobiranja, prenoviti. Poudarili so, da veljavna zakonodaja ne omogoča učinkovitega nadzora nad poročanjem o lobističnih stikih.

Manko prekrškovnih sankcij

Med drugim manjkajo prekrškovne sankcije za registrirane lobiste, ki o svojem delu ne poročajo. Zakon za lobista z izrečeno prepovedjo, ki kljub temu lobira, namreč ne predvideva sankcij. "V času prepovedi lobist ne sme lobirati, če pa bi to slučajno počel, je odgovornost, kakor tudi sicer poudarja komisija, na lobirancu, javnem uslužbencu ali funkcionarju," so poudarili na KPK-ju.

Dodali so, da mora lobiranec vsakokrat prepoznati morebitni lobistični stik in ugotoviti status lobista. "Zato so še posebej pomembne transparentnost, odgovornost in integriteta posameznikov, ki spoštujejo veljavne zakonske določbe in poročajo o lobističnih stikih," so poudarili.

KPK je še opozoril, da so roki za poročanje lobirancev na eni strani ter interesnih organizacij in registriranih lobistov na drugi strani v zakonu različni. Poleg tega zakonodaja ne omogoča javne objave vsebine poročil interesnih organizacij in registriranih lobistov, kar ne zagotavlja visoke stopnje transparentnosti.

Lobisti morajo poročati o delu v preteklem koledarskem letu

Registrirani lobisti morajo komisiji do 31. januarja poročati o svojem delu v preteklem letu oziroma o dejavnostih lobiranja, ki so jih v preteklem koledarskem letu izvedli njihovi zakoniti zastopniki, izvoljeni predstavniki ali zaposleni.

Če tega ne storijo, jih KPK pozove k izpolnjevanju zakonskih obveznosti. Zaradi neporočanja lahko KPK registriranim lobistom izreče upravne sankcije, kot jih določa 73. člen zakona. To je poleg pisnega opomina in prepovedi lobiranja za določen čas, ki ne sme biti krajši od treh in ne daljši od 24 mesecev, še izbris iz registra.