Foto: BoBo
Foto: BoBo

Samo Logar je sredi lanske glavne turistične sezone prenočeval v luksuznem portoroškem Hotelu Slovenija za le 80 evrov na noč, v sobi, kjer prenočitev sicer stane od 330 do 400 evrov na osebo. KPK je v tem zaznal kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Bivanje v hotelu po smešno nizki ceni mu je namreč omogočila uprava družbe Istrabenz turizem, ki jo je imenoval NS pod vodstvom Logarja.

Podrobnosti KPK ne razkriva: "Senat Komisije je po predhodnem preizkusu na seji 22. 2. 2024 zaradi zaznanih sumov kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije sprejel odločitev o uvedbi preiskave. Več informacij v zvezi z zadevo vam bomo zaradi zagotavljanja pravic obravnavanih oseb lahko podali, ko bodo o uvedbi preiskave obveščene," so za TV Slovenija odgovorili na KPK-ju.

Pet zvezdic za ceno malo boljšega hostla

Logar je v petzvezdičnem Hotelu Slovenija dopustoval dvakrat, prvič konec tedna od 28. do 30. julija. Najel je dve sobi, zase in za družinsko članico, in za posamezno prenočitev z zajtrkom plačal 80 evrov, torej skupaj 320 evrov, in to v obdobju, ko je hotel dve prenočitvi za eno osebo ponujal za 655 evrov. Predsednik NS-ja Istrabenz Turizem je v istem hotelu ugodno dopustoval še od 25. do 27. avgusta lani, od 4. do 6. avgusta pa še v Grand hotelu Portorož. Cena je bila vedno enaka – 80 evrov za noč.

Osebno je testiral hotelsko storitev

Logar je za TV Slovenija povedal, da z uvedbo preiskave ni seznanjen, zato je še ne more komentirati. Kaj je počel kot predsednik NS-ja konec tedna v hotelu in kdo mu je odobril ugoden nastanitveni paket? "To ni bil dopust, v Portorožu sem bil poslovno, saj sem želel iz prve roke testirati storitev, način, kako funkcionira hotel. Bil sem dogovorjen s predsednikom uprave Istrabenz Turizem za sestanke, saj se je pripravljala obnova hotela Riviera," je za TV Slovenija povedal predsednik nadzornega sveta Istrabenz Turizem Samo Logar.

Da je dobil paket po znižani ceni, ni vedel, pravi. "Ponudbo mi je pripravil oddelek za rezervacije, sprejel sem jo, na njej ni bilo niti črke, da bi bil to popust." Ali se mu ponudba ni zdela cenovno nizka, glede na to, da gre za prestižen hotel in prenočitve sredi sezone, cena pa kot za malo boljši hostel? "Na ponudbi, ki sem jo dobil po elektronski pošti, je bil skupen znesek, ki se mi ni zdel nič posebnega."

Znižano ceno odobril predsednik uprave

Kdo je odobril tako nizko ceno, je vprašanje tudi za predsednika uprave Aleša Semejo? "Hotelska služba z mojo vednostjo in nič ni bilo spornega. Predsednik NS-ja je bil na službeni poti z namenom spoznavanja hotelskih kapacitet, saj smo pred sprejetjem nove strategije in petletnega investicijskega plana," pravi Semeja. Prepričan je, da KPK ne bo našel nobenih nepravilnosti.

Iz poročila za KPK, ki smo ga pridobili, izhaja, da Logar službeno v omenjenih obdobjih v Portorožu ni imel kaj iskati, saj za njegovo bivanje ni niti sklepa NS-ja niti sklepa uprave družbe Istrabenz Turizem.

"Predsednik nadzornega sveta ima pravico sam komunicirati z upravo. Obisk je bil poslovno potreben in koristen za nadaljnjo razpravo na nadzornem svetu," pojasnjuje Logar, ki se ne spomni, ali je z vsebino razgovorov z upravo in neposrednim testiranjem hotelskih storitev predtem obvestil nadzorni svet ali je to storil pozneje.

"Na štiri oči" je kršitev dolžnega ravnanja

Do Logarjeve solistične prakse komuniciranja z upravo in seznanjanja s poslovanjem družbe, ki jo nadzoruje, so se v pravnem mnenju že v obdobju prejšnje uprave podjetja Istrabenz Turizem opredelili trije ugledni pravniki mariborskega Inštituta za ekonomsko in korporativno upravljanje. V dokumentu, ki smo ga pridobili, so zapisali: "Dodatno naj se opredelimo do ravnanja predsednika nadzornega sveta, ki od predsednika uprave zahteva redno sestankovanje in informiranje 'na štiri oči'. Takšno ravnanje ne samo da občutno prehaja meje dopustnih ukrepov nadzora nadzornega sveta in pomeni prepovedano poseganje nadzornega sveta v funkcijo upravljanja družbe, temveč predstavlja tudi kršitve temeljev ureditve delovanja nadzornega sveta, ki je kolegialni organ in mora kot takšen tudi delovati. Funkcija predsednika nadzornega sveta nikakor ne daje nosilcu te funkcije dodatnih pravic nadzora, ki bi bile širše od pravic nadzora preostalih članov nadzornega sveta in bi predsedniku nadzornega sveta dajale pravico do več ali drugih informacij kot drugim članom. Ravnanje predsednika nadzornega sveta v tem duhu nedvomno predstavlja kršitev dolžne skrbnosti ravnanja."

Nadzorniki niso upravičeno do popustov

KPK se bo ukvarjal tudi z vprašanjem, na kakšni podlagi je bil odobren popust za predsednika NS-ja. Kot izhaja iz poročila komisiji, podlage namreč ni, saj po internem aktu predsednik uprave lahko odobri popust poslovnim partnerjem, kar predsednik NS-ja kot organ družbe zagotovo ni, še manj pa je to družinski član.

"Poslovnika družbe ne poznam, sploh nisem vedel, da obstaja, saj to ni stvar nadzornega sveta," odgovarja Logar, ki bo več lahko pojasnil, ko bo prejel sklep Komisije za preprečevanje korupcije o uvedbi preiskave.