Kruh s katranom za zajtrk, je na transparent napisal eden od krajanov. Foto: Zajem zaslona
Kruh s katranom za zajtrk, je na transparent napisal eden od krajanov. Foto: Zajem zaslona

Domačini si že več let prizadevajo, da bi asfaltno bazo zaprli in da ne bi imeli več smradu po katranu, stalnega prahu in, zatrjujejo, tudi rakotvornih snovi v zraku. Tristo krajanov Vrtojbe namreč že več let opozarja na smrad po katranu in prah, ki jim otežujeta življenje, zato so se odločili za odločnejšo akcijo.

"Vse, kar smo poskušali, nič nismo dosegli ne z lastnikom ne z inšpektorji, vsemi temi organi, in zdaj gremo v tožbo," je za TV Slovenija povedal Miloš Nemec iz civilne iniciative Vrtojba.

Veliko ljudi z obeh strani meje se je dopoldne zbralo v Vrtojbi, vsi pa si želijo predvsem eno. "Da bi to šlo čim prej iz Vrtojbe," je povedal eden od krajanov.

Kaj se skriva v smradu?

"Ko pridem iz hiše, smrdi po asfaltu, katastrofa, kdaj še na sprehod ne morem normalno," je dodala prebivalka Vrtojbe. "Sprašujemo se tudi, kaj se v tem smradu skriva," je dodala druga krajanka.

Krajani imajo pri svojih prizadevanjih vso podporo vodstva občine Šempeter Vrtojba, ki je ogorčeno tako nad ravnanjem Kolektorja kot vlade.

"Ta objekt nikoli ni imel potrebnih dokumentov, niti s področja gradbene zakonodaje niti s področja okoljske zakonodaje. To je tudi gotovo dokaz, da v tej državi pravo ne velja za vse enako," je povedal župan občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk.

Za izjavo smo prosili tudi vodstvo podjetja Kolektor, lastnika asfaltne baze v Vrtojbi. Pisno so nam odgovorili, da asfaltna baza deluje skladno s predpisi in izvaja vse potrebne ukrepe in meritve izpustov, ki po njihovih besedah ne presegajo dovoljenih vrednosti.

V Vrtojbi krajanom prekipelo zaradi smrdečega asfalta