V konfederaciji v celoti podpirajo stavko zaposlenih na RTV Slovenija in jim sporočajo, da niso sami. Foto: BoBo/Borut Živulović
V konfederaciji v celoti podpirajo stavko zaposlenih na RTV Slovenija in jim sporočajo, da niso sami. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Zadnja dogajanja kažejo, da smo pravilno opozarjali na neustreznost imenovanja Uroša Urbanije za direktorja Televizije Slovenija, saj je bilo iz njegovih preteklih ravnanj mogoče razbrati, da se bo posluževal nedovoljenih pritiskov in posegov v avtonomijo novinarskega in uredniškega dela ter prek groženj skušal 'utišati neposlušne'," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik KSJS-ja Branimir Štrukelj.

Podobno prakso je Urbanija uporabljal že v preteklosti, zlasti kot direktor Ukoma, je zapisal Štrukelj. "Ko je skušal z ustavitvijo zakonsko določenega financiranja na kolena spraviti našo edino tiskovno agencijo STA," je dodal. Prav tako je kot direktor Ukoma nakazal svoja pričakovanja glede delovanja novinark in novinarjev ter urednic in urednikov RTV Slovenija, saj je z "razvpitimi tabelami skušal že takrat s pozicije moči in z zaslombo takratnega predsednika vlade doseči do takratne oblasti prijazno in naklonjeno poročanje", je zapisal.

V konfederaciji v celoti podpirajo stavko zaposlenih na RTV Slovenija in jim sporočajo, da niso sami. Z veliko zaskrbljenostjo spremljajo vedno večje pritiske na zaposlene in popolno nepoznavanje poslanstva javnega radijskega, televizijskega in multimedijskega servisa generalnega direktorja RTV-ja Andreja Graha Whatmougha, je zapisal. Dodal je, da se vse to dogaja s polno podporo programskega sveta, "ki niti ne skriva svojih načrtov in usklajenega, vnaprej dogovorjenega ravnanja", ki je v nasprotju z zakonom o RTV-ju. Ta določa, da morajo člani programskega sveta svoje delo opravljati neodvisno in nepristransko in so dolžni uresničevati samo interese RTV-ja kot javne radiotelevizije, je opozoril Štrukelj.

Zato v konfederaciji pozivajo državni zbor, da preuči vse možnosti za razrešitev članov programskega sveta in zagotovi normalizacijo razmer na RTV Slovenija. Televizijke in televizijci, radijke in radijci, MMC-jevke in MMC-jevci si to zaslužijo, meni Štrukelj. "Predvsem pa si gledalke in gledalci ter poslušalke in poslušalci zaslužimo profesionalen, avtonomen in sodoben javni servis," je še zapisal.