Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poudaril je, da imajo opozicijske stranke odgovornost, da prepričajo ljudi, da zmorejo uresničiti drugačno prihodnost.

Kučan je na slovesnosti z naslovom Nemirna Mirnska dolina in Posavje 1941 v Šentjanžu opomnil, da dogodki, ki se jih danes spominjamo, počasi tonejo v pozabo, ne pa tudi sporočilo, da "zmoremo biti Slovenci gospodarji svoje usode".

V trenutnih razmerah moramo po Kučanovem mnenju Slovenci znova jasno sporočiti, "da se nismo pripravljeni podrediti načinu vladanja sedanje oblasti, ki je Sloveniji tuj". Ob tem se je skliceval na razveljavljanje ustave, razgradnjo pravnega sistema, odrekanje vladavini prava in druge prakse vlade, ki so po njegovem mnenju v nasprotju s pričakovanji ob nastanku Slovenije.

Ob tem je poudaril, da epidemija covida-19 ni opravičilo za posege v ustavo, pravni red in človekove pravice. "Vse bolj jasno je, da je soočanje z virusom tudi pretveza za povsem druge politične in ideološke cilje," je dejal.

Opomnil je tudi, da so v demokraciji volitve edina pot za zamenjavo oblasti, a da demokracija zajema bistveno več. Pomembnejše od samih volitev pa je po njegovi oceni tisto, kar se dogaja po njih.