Predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob leta 2022 na skupni izjavi za javnost. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednik vlade Robert Golob leta 2022 na skupni izjavi za javnost. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na vprašanje, ali bi moral premier Robert Golob odstopiti, če bi KPK ugotovil, da je kršil integriteto z domnevnim vmešavanjem v delo policije, odgovorila tako: "Če mene vprašate, da, bom iskrena. Kako se bo odločil, pa ne vem."

Gibanje Svoboda trdi, da je predsednica s to izjavo politično posegla v postopek pred KPK-jem in da gre pri tem tudi za konflikt interesov, saj da je postopek sprožila nekdanja ministrica Tatjana Bobnar, zdaj zaposlena v predsedničinem kabinetu, je poročala novinarka TV Slovenija Tadeja Anžlovar.

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic je izjavil: "Prepogosto, populistično, všečno odzivanje na lokalne dogodke, kot je bil kanal C0, ali pa na državnozborsko politiko, ki delijo, mogoče niso prava izbira."

"Pristojne institucije so tiste, ki morajo raziskati, ali je na teh očitkih kar koli resnega, šele potem se lahko na politični ravni pogovarjamo," je dejal podpredsednik vlade in minister za delo Luka Mesec (Levica).

Sorodna novica Izjava predsednice države Nataše Pirc Musar sprožila oster odziv v Gibanju Svoboda

Predsednica SD-ja in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v odzivu navezala na današnji (nedeljski) dogodek – slovesnost ob obletnici dražgoške bitke. "Ravno ta spomin, opomin, kaj je, če stojimo skupaj, je lahko tudi sporočilo vsem nam politikom, da se v takih situacijah res zadržimo, predvsem pa, da znamo pokazati enotnost."

"Nedvomno je lahko odločitev nekega organa, kot je KPK, zelo problematična za predsednika vlade, lahko je tisti sprožilec, ki preseka neko politiko ali neko vodenje države, ki je za nekatere sporno," je komentiral Rok Čakš, urednik portala Domovina.

"Če bi se predsednica republike opredelila nekoliko bolj previdno, potem ne bi dala Gibanju Svoboda gradiva za to, da preusmeri napad nanjo. [...] Tudi zaradi teh drugih okoliščin bo morda najbolj priročno, če poskuša koalicija premierja zamenjati," pa je komentiral Gorazd Kovačič, sociolog z ljubljanske filozofske fakultete.

TV Slovenija je nekdanjega predsednika države Milana Kučana vprašala, ali verjame, da bo vlada zdržala še dve leti in pol: "Eno je, kar jaz verjamem, drugo pa je, kar jaz upam. In jaz upam, da bo končala mandat."

Odzivi na spor med predsednico države in Gibanjem Svoboda