Med fakultetami, ki imajo že tradicionalno omejitve pri vpisu, je tudi Akademija za gledališče, radio, film in televizijo. Foto: MMC RTV SLO
Med fakultetami, ki imajo že tradicionalno omejitve pri vpisu, je tudi Akademija za gledališče, radio, film in televizijo. Foto: MMC RTV SLO

Med njimi so, kot že običajno, programi vseh treh akademij Univerze v Ljubljani (Akademija za glasbo, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo ter Akademija za likovno umetnost in oblikovanje), študijski programi obeh medicinskih fakultet (Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru) ter številni študijski programi s področja zdravstva in socialne varnosti.

Med univerzami je razmerje razpisanih mest in prijav različno, Univerza v Ljubljani ima največ razpisanih mest in tudi največ prijav, dobrih 500 več, kot je razpisanih mest. Na drugem mestu je Univerza v Mariboru, kjer imajo 4506 razpisanih mest, zanje kandidira 3259 prijaviteljev, na tretjem pa Univerza na Primorskem, kjer imajo 1578 vpisnih mest, prijav pa 1327. Najmanj prijav ima Univerza v Novi Gorici, kjer imajo na voljo 260 vpisnih mest, a so dobili le 25 prijav.

Univerza v Novem mestu ima 392 mest in 241 prijav, Nova univerza 232 vpisnih mest in 57 prijav, samostojni visokošolski zavodi in koncesije pa nudijo 871 mest, prejeli so 520 prijav, so sporočili iz ministrstva za šolstvo.

Izidi vpisa znani do 24. julija

Rezultati splošne in poklicne mature ter maturitetnih izpitov bodo objavljeni 13. julija 2020, ko se bo začel izbirni postopek. Kandidati in kandidatke bodo o rezultatih obveščeni po pošti do 24. julija 2020. Vpis bo potekal na visokošolskih zavodih od 27. julija do 17. avgusta 2020 (o točnih terminih bodo kandidate/ke obvestili visokošolski zavodi). Drugi prijavni rok bo potekal od 20. do 28. avgusta 2020.