V SDS-u so prepričani, da so tajne podatke o madžarskih finančnih nakazilih v medije spravili iz LMŠ-ja. Foto: BoBo
V SDS-u so prepričani, da so tajne podatke o madžarskih finančnih nakazilih v medije spravili iz LMŠ-ja. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine SDS-a Danijel Krivec je v dopisu poudaril poročanje medijev, da naj bi podpredsednik preiskovalne komisije in poslanec LMŠ-ja Aljaž Kovačič ter eden od strokovnih sodelavcev poslanske skupine LMŠ v varnostnem območju DZ-ja 31. januarja in 3. februarja pregledovala dokumente o nakazilih in transakcijah madžarskih zasebnih podjetij. Gre za dokumentacijo, ki je bila pridobljena v okviru postopka parlamentarne preiskave in je označena z ustrezno stopnjo tajnosti.

To je po našem mnenju novo dno slovenskega parlamentarizma in strah nas je te nove politike, ki jo želi izvajati vlada v nastajanju.

Brane Golubović o očitkih SDS-a

Obenem pa so mediji v tem tednu poročali o domnevno spornem financiranju stranke SDS z Madžarske in pri tem objavljali podatke o denarju in transakcijah, ki jih po besedah Krivca "na legalen način vsekakor ne bi mogli pridobiti". V NKBM-ju so namreč po njegovih besedah zavrnili zahtevo medijev za vpogled v bančne transakcije. Glede na objave podatkov v medijih pa po oceni SDS-a ni mogoč drugačen zaključek kot ta, da so bili podatki, ki so označeni s stopnjo tajnosti, v medije posredovani prek predstavnikov LMŠ-ja.

V LMŠ-ju zavračajo očitek

"Tako kot vsak član preiskovalne komisije ima tudi poslanec LMŠ in podpredsednik omenjene komisije Aljaž Kovačič možnost in tudi dolžnost vpogleda v dokumente, ki zadevajo delo preiskovalne komisije. Nenazadnje je tudi njegova naloga in dolžnost, da se kot član komisije z vsebino seznani, preden o njej razpravlja ali odloča," je v odzivu zapisal vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović. Pri tem je še navedel, da je v skladu s pravili tudi transparentno zavedeno, kdaj in v kaj sta poslanec Kovačič in strokovni sodelavec vpogledala.

Vodja LMŠ-jevih poslancev očitek SDS-a razume kot stisko te stranke, saj o domnevno spornem madžarskem financiranju pišejo tudi tuji mediji in se odzivajo tuji politiki. Foto: BoBo
Vodja LMŠ-jevih poslancev očitek SDS-a razume kot stisko te stranke, saj o domnevno spornem madžarskem financiranju pišejo tudi tuji mediji in se odzivajo tuji politiki. Foto: BoBo

Kot je še zapisal Golubović, sta v skladu z zakonom oba dolžna varovati tajnost zaupnih dejstev, s katerimi se seznanjata. Golubović je zagotovil, da sta tako tudi ravnala. Obenem je poudaril, da odnašanje dokumentov iz t. i. tihe sobe ni dovoljeno, prav tako jih ni mogoče kopirati, skenirati ali fotografirati. Prav tako ni dovoljeno odnašanje zapiskov iz sobe na lastno pest.

V poslanski skupini LMŠ-ja pa se pri tem sprašujejo, "od kdaj je sporno, da člani preiskovalnih komisij pregledujejo dokumentacijo, do česar imajo pravico, in kako je lahko nekdo ovaden samo zato, ker je opravljal svoje delo v skladu z zakonom".

Golubović: SDS je v stiski

Potezo SDS-a razumejo kot stisko te stranke, saj o domnevnem nezakonitem financiranju poročajo tudi tuji mediji, odzivajo se tuji politiki. Kot še navaja Golubović, na stisko SDS-a kažejo tudi poskus ustrahovanja njihovega poslanca in strokovnega sodelavca, napovedana tožba zoper predsednika LMŠ-ja Marjana Šarca ter obračunavanje z mediji in novinarji, ki o tej temi poročajo.

"To je po našem mnenju novo dno slovenskega parlamentarizma in strah nas je te nove politike, ki jo želi izvajati vlada v nastajanju," je še zapisal Golubović.

Krivec: Tajnih podatkov ne smeš uporabiti v svojo korist

Krivec je v dopisu poudaril, da če se osebe v okviru opravljanja svoje funkcije seznanijo z varovanimi oziroma tajnimi podatki, teh ne smejo uporabljati v svojo korist oziroma jih komercialno izkoriščati ali jih posredovati tretjim osebam. "Dokumentacijo, ki vsebuje varovane podatke, morajo osebe pregledovati v varnostnem območju DZ-ja in jih obenem varovati v skladu s predpisi o njihovem varovanju. Tudi strokovni sodelavci, ki so imenovani v preiskovalno komisijo, so zavezani k varovanju tajnosti podatkov, kot je to sicer določeno za zaposlene v DZ-ju in poslance," je navedel.

Preiskovalno komisijo DZ-ja, ki je pod drobnogled vzela domnevno nezakonito financiranje političnih strank iz tujine, vodi Jani Möderndorfer. Foto: BoBo
Preiskovalno komisijo DZ-ja, ki je pod drobnogled vzela domnevno nezakonito financiranje političnih strank iz tujine, vodi Jani Möderndorfer. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine SDS-a predlaga, da predsednik preiskovalne komisije DZ-ja o domnevnem pranju denarja v NKBM-ju ter nezakonitem financiranju SDS-a Jani Möderndorfer (SMC) v okviru uradne dolžnosti organom odkrivanja in pregona poda naznanitev in predlog za pregon suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika, in sicer zoper omenjenega poslanca in strokovnega sodelavca LMŠ-ja, pa tudi druge, neznane osebe.

Möderndorfer je v odzivu za STA potrdil, da je danes prejel po njegovih navedbah izredno nenavadno pismo vodje poslanske skupine SDS-a Krivca, ki ga nagovarja, da poda sum kaznivega dejanja izdaje skrivnosti pri delu preiskovalne komisije.

Poleg tega je Krivec predsedniku DZ-ja Dejanu Židanu predlagal sklic seje kolegija predsednika DZ-ja, na kateri bi spregovorili o omenjenih ravnanjih predstavnikov LMŠ-ja.

Madžarski milijoni

Portal Necenzurirano.si je v ponedeljek poročal o madžarskih transakcijah z računov v Veliki Britaniji in na Madžarskem v Slovenijo. Šlo naj bi za štiri milijone evrov, od tega je 1,5 milijona evrov končalo na računih dveh medijskih podjetij, ki izdajata televizijski program in spletno stran Nova24TV, ki sta blizu SDS-u. Preostalih 2,5 milijona evrov pa je glede na navedbe portala šlo v Severno Makedonijo za nakupe medijskih družb iz kroga tamkajšnje največje opozicijske stranke VMRO-DPMNE.

NPU preiskuje financiranje medijev blizu SDS-a

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) pa je potrdil, da vodi predkazenski postopek v povezavi s financiranjem nekaterih medijev blizu SDS-u.

V SDS-u so sicer večkrat zanikali očitke, da gre pri tem za financiranje stranke iz tujine, in zoper prvaka LMŠ-ja Marjana Šarca zaradi teh očitkov napovedali tožbo.

Ovadba zaradi razkritja madžarskega financiranja?