Anže Logar med ustanovno sejo društva. Foto: BoBo
Anže Logar med ustanovno sejo društva. Foto: BoBo

"Ustanavljamo platformo, prek katere lahko spremembe iščemo, o njih razpravljamo, jih predstavljamo in predlagamo," je dejal Logar na današnji seji in poudaril, da so platforma vsi, ki verjamejo v sodelovanje. S pripravo pogovorov se bo društvo osredinilo na izzive, ki so za Slovenijo ključnega pomena.

"Zapustimo 'kavčcono' nemega opazovanja in začnimo skupaj oblikovati odprto, sproščeno in zdravorazumsko Slovenijo," je pozval. Kot je dejal, ga odzivi ob napovedi oblikovanja društva prepričujejo, da jih je veliko, ki razmišljajo na ta način. Po Logarjevih besedah bo platforma vsakemu ponudila, da pove svoje mnenje, sodeluje s svojim predlogom in postane del konvencije o prihodnosti Slovenije.

Kot je napovedal, bodo na okroglih mizah, pogovorih in razpravah govorili o spodbudnem gospodarskem okolju, sodobnih tehnologijah in umetni inteligenci, zdravstvu, mladih, duševnem zdravju, sodstvu, medijih in okolju. "Ne bo tabutem, bodo pa kompetentni sogovorniki, katerih mnenja bomo združili v paket ukrepov za prihodnost Slovenije," je napovedal Logar.

Del ustanovnih članov društva, med njimi Matej Avbelj, Jernej Pikalo, Romana Jordan ... Foto: BoBo
Del ustanovnih članov društva, med njimi Matej Avbelj, Jernej Pikalo, Romana Jordan ... Foto: BoBo

Ocenil je še, da Slovenija svojega velika potenciala ne zna prav dobro izkoristiti. Po njegovih besedah se vedno najde administrativna ovira, ki zajezi tok kreativnosti, vse prevečkrat "eksplodira ideologija". Zdi se, da se spodbuja pot v manj in ohranja status quo, ki ustreza manjšini na račun večine, je dejal.

"To je najboljše, kar lahko politika doseže"

Logar je v Odmevih dodatno povedal, da sta prvi temi, ki se ju bo društvo lotilo, umetna inteligenca z vsemi njenimi potenciali in pastmi, ter spodbudno gospodarsko okolje. Zdravstva se za zdaj ne bodo lotevali, ker vlada pripravlja celovito zdravstveno reformo in bodo raje počakali, da bodo konkretni ukrepi na mizi in se nanje odzvali. Pojasnil je, da bodo v sklopu društva zbirali ljudi, ki imajo izkušnje, spodbujali dialog in na koncu ponudili konkretne rešitve.

Voditeljica Odmevov Rosvita Pesek ga je soočila z dilemo, kako bo sploh povezoval ljudi različnih političnih polov, če ga vladajoča koalicija zavrača, rekoč, da se ne distancira od Janše. Njegov odgovor: prav takšno etiketiranje posameznikov, tlačenje čisto vsakega v neki predal oziroma binarni sistem, je nekaj, čemur se zoperstavljajo. Kot primer je ponudil njegovo tekmico na zadnjih predsedniških volitvah, Natašo Pirc Musar. Kljub tekmovalnosti in pripadnosti različnim političnim polom imata danes dober dialog, je navedel Logar. "In je najboljše, kar lahko politika doseže."

Video: Celoten pogovor v Odmevih

Bo Logarjeva platforma prerasla v stranko?

Kdo vse je zraven

Društvo s polnim imenom Platforma Sodelujmo za prihodnost ima 12 ustanovnih članov. Poleg Logarja in izvoljene podpredsednice Romane Jordan so to še vodja kabineta nekdanjega predsednika Boruta Pahorja Alja Brglez, poslanka SDS-a Eva Irgl, profesor evropskega prava na Novi univerzi Matej Avbelj, ekonomist Igor Masten, nekdanji minister za izobraževanje iz kvote SD-ja Jernej Pikalo, direktor Beletrine Mitja Čander, zdravnik Rok Ravnikar, gospodarstvenik Igor Hustič, nekdanji minister za digitalni razvoj iz tretje Janševe vlade Mark Boris Andrijanič in podjetnik Mirko Požar.

Ustanovni člani Platforme Sodelujmo za prihodnost. Foto: BoBo
Ustanovni člani Platforme Sodelujmo za prihodnost. Foto: BoBo

Pikalo: Polarizacija hromi našo družbo

Pikalo je v izjavi, ki jo je objavil tudi na družbenih omrežjih, opozoril, da je "naš prostor do konca polariziran o vsakem, še tako nebistvenem vprašanju", kar po njegovi oceni vedno bolj hromi našo družbo, zato moramo najti "skupne vrednote naših prekrivajočih se identitet". Poudaril je, da so v politiki "vsi vkopani na svojih položajih". "Eni popolnoma nesprejemljivo govorijo o državljanski vojni, drugi mislijo, da je svoboda izgovor za vse," je izpostavil in poudaril, da gre pri novoustanovljeni organizaciji za društvo, ne politično stranko.

Javnost je najbolj presenetilo to, da v društvu sodeluje tudi Jernej Pikalo (v sredini), sicer nekdanji šolski minister iz kvote SD-ja. Foto: BoBo
Javnost je najbolj presenetilo to, da v društvu sodeluje tudi Jernej Pikalo (v sredini), sicer nekdanji šolski minister iz kvote SD-ja. Foto: BoBo

Sam meni, da je prav, da so sogovorniki v društvu iz različnih opcij: "Že to, da se pogovarjamo, je pomembno za našo Slovenijo." "Lahko, da sem naiven – vseeno pa se mi zdi pomembno, da damo dialogu in s tem večjemu medsebojnemu razumevanju priložnost," je še zapisal in na koncu priznal, da je s sodelovanjem v društvu sprejel "zahteven izziv", kar pa ne pomeni, da je spremenil svoje vrednote, je še zatrdil v zapisu na Twitterju.

Brglez in Irgl: Povezovanje in sodelovanje ključni za Slovenijo

Romana Jordan je ob ustanovitvi društva dejala, da jo veseli, da so naredili naslednji korak k pluralnejši slovenski družbi, ki bo gojila in skrbela za strpen in spoštljiv dialog, družbi, ki ne bo le pripravljena sprejemati raznolikosti, ampak jo bo spodbujala. "Le tako smo lahko ustvarjalni, inovativni, najdemo cilje, ki so skupni," je dejala. Povezovanje in sodelovanje v okviru kulturnega dialoga kot ključno za Slovenijo vidita tudi Alja Brglez in Eva Irgl. Glede članstva v morebitni Logarjevi stranki sta skrivnostni, Brglez bo o tem premislila, če bo do takšne ideje prišlo, poslanka SDS-a Irgl pa odgovarja, da se bodo o tem, kaj bo čez tri leta, dogovarjali skupaj.

Avbelj ocenjuje, da ustanovitev društva za marsikoga v državi ne bo dovolj, "za marsikoga pa bo že preveč". Po njegovem prepričanju smo v Sloveniji dosegli trenutek, ko je treba reči, da tako ne gre več naprej, saj nismo na poti, ki bi peljala v razvoj. Podobno meni tudi Ravnikar, ki je prepričan, da "izganjanje političnega nasprotnika iz arene pomeni siromašenje". Politični eliti pa po njegovih besedah manjka kilometrine za spoprijemanje s težavami.

Logar ustanovil društvo Platforma sodelovanja


Golob: Govoriti, da gre za neodvisno platformo, je zavajanje ljudi

Ustanovitev Logarjevega društva odmeva tudi na političnem parketu. Premier Robert Golob meni, da ne gre za neodvisno platformo, saj je Logar eden vidnejših predstavnikov SDS-a, ki "žal ne zmore kritičnega pogleda na delovanje stranke". "Govoriti, da gre za neodvisno platformo, je zavajanje ljudi," je dejal in dodal, da bo Logar "zagovarjal izključno stališča stranke SDS".

"Nova platforma s starimi obrazi, tudi razočaranimi," pa je društvo opisala predsednica SD-ja Tanja Fajon. Tudi sama je prepričana, da to ne pomeni odmika od že znanih politik, kdor koli pa pristopi k platformi, se odloča po svoji vesti, čeprav vidni član SD-ja, je ocenila.

Janša ustanovitev pozdravil, SLS in NSi napovedujeta sodelovanje

Medtem je prvak SDS-a Janez Janša ustanovitev platforme pozdravil. "Platforma sodelovanja je nekaj, kar poudarja bistvo, za katero se ves čas zavzema tudi SDS. Gospod Golob pa je posvojil govorico izključevanja," je dejal v izjavi za medije.

Predsednik SLS-a Marko Balažic, ki se je udeležil ustanovnega srečanja, v društvu vidi generacijsko priložnost za premik mentalitete od tega, kdo s kom ne bo sodeloval, k temu, kaj je mogoče skupaj narediti, v morebitni novi stranki pa vidi "dobrodošlo konkurenco". "Ljudska stranka bo seveda kredibilen partner. Na področju hrane imamo največjo kredibilnost in najboljše predloge, ki jih bomo dali na mizo," je dejal v izjavi za medije.

Sodelovanje z Logarjem na čelu stranke si obetajo tudi v NSi-ju. Dolgoletni član Janez Pogorelec je izrazil upanje, da so bili vzpostavljeni "nastavki tega, da bo na neki točki gospod Logar prevzel SDS, in potem sem skoraj prepričan, da bo desnica zmagala na volitvah".