Anže Logar. Foto: BoBo
Anže Logar. Foto: BoBo

Anže Logar napoveduje ustanovitev nove politične platforme že vse od predsedniških volitev. V sredo bo ustanovil društvo, iz katerega bi se lahko pozneje oblikovala tudi stranka. Logar naj bi po poročanju Dela v društvo privabil več znanih imen, med drugim nekdanjega predsednika Boruta Pahorja, nekdanjo vodjo kabineta nekdanjega predsednika republike Boruta Pahorja Aljo Brglez, nekdanjo evropsko poslanko Romano Jordan, strankarsko kolegico Evo Irgl, pravnika Mateja Avblja in nekdanjega ministra za digitalni razvoj Marka Borisa Andrijaniča. Zdaj so znana še nekatera nova imena.

Sorodna novica Janša Logarjevega društva ne zavrača niti ne podpira

Profesor ekonomije Igor Masten je javnosti postal znan v času prve vlade Janeza Janše, ko je s skupino mladoekonomistov zagovarjal reforme, privatizacijo in liberalizacijo slovenskega gospodarstva. Pozneje se je neuspešno potegoval za položaj viceguvernerja Banke Slovenije, februarja letos pa je odstopil kot nadzornik SID banke. Predsednik vlade Robert Golob ga je imenoval v strateški svet za makroekonomska vprašanja.

Jernej Pikalo je bil dvakrat minister za izobraževanje iz kvote SD-ja, najprej v vladi Alenke Bratušek, pozneje pa še v vladi Marjana Šarca, ko je bil tudi podpredsednik vlade. Zaradi slabega izida stranke na lanskih volitvah je odstopil z mesta podpredsednika SD-ja.

Mitja Čander je direktor in solastnik založbe Beletrina in velja za enega najvplivnejših kulturnikov, ocenjuje Delo.

Družinski zdravnik Rok Ravnikar je predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije, svoje prve politične izkušnje je nabiral v podmladku SLS-a, zdajšnja vlada pa ga je imenovala v strateški svet za zdravstvo.

Igor Hustič je predsednik uprave Tovarne olja Gea.

Predsednik SDS-a Janez Janša je ta teden ocenil, da je Logarjevo društvo dobrodošla popestritev v slovenskem političnem prostoru. Dodal je, da tega projekta niti ne zavrača niti ne podpira.

Predsednik NSi-ja Matej Tonin pa je v petek za STA dejal, da bi Logar moral ustanoviti politično stranko. Pojasnil je, da so notranje raziskave NSi-ja pokazale, da bi jim Logarjeva stranka morda odvzela enega poslanca. "In če je to cena, da pridemo do širše, močnejše zgodbe na desni sredini, smo jo seveda pripravljeni plačati," je zatrdil Tonin. Dodal je, da bi NSi z Logarjevo stranko sklenil predvolilno koalicijo in tako poslal jasno sporočilo, da je mogoče oblikovanje desnosredinske vlade brez Janše.