Novomeška občina šteje 35.570 prebivalcev. Foto: Občina Novo mesto
Novomeška občina šteje 35.570 prebivalcev. Foto: Občina Novo mesto
Novo mesto
Povprečna neto plača v občini Novo mesto je za 10 odsotkov višja od slovenskega povprečja. Foto: MMC RTV SLO
Novo mesto
Novo mesto je upravno, gospodarsko in kulturno središče jugovzhodne Slovenije. Foto: Občina Novo mesto
Soočenje novomeščanskih županskih kandidatov

V Novem mestu vlada na lokalnih volitvah svojevrstna tradicija - vsakič se namreč za županski stolček poteguje natanko pet kandidatov.

Na MMC-ju bomo v okviru lokalnih volitev predstavili županske kandidate v desetih mestnih občinah. Vabimo vas, da si ogledate zemljevid slovenskih občin na desni strani, kjer boste našli osnovne podatke o občini in seznama kandidatov za župane ter kandidatov oz. list za občinske svete.

Kandidati za župana mestne občine Novo mesto so:

Bojan Kekec (SDS)
45-letni inženir elektotehnike je direktor komunalega podjetja Novo mesto. Na volitvah kandidia s podporo Slovenske demokratske stranke. V iztekajočem se mandatu je občinski svetnik, obenem pa tudi član državnega sveta. Svoj program je Kekec strnil v pet točk: temeljita analiza javnih financ v Mestni občini Novo mesto, skrb za vse generacije, upoštevanje načela trajnostnega razvoja, usklajen razvoj mesta in podeželja, opredelitev prednostnih razvojnih nalog in projektov pri projektih povezovanja lokalne skupnosti, interesnih skupin in civilne družbe.

Alojzij Muhič (Zveza za Dolenjsko in SLS)
60-letni Muhič je na položaju župana zadnja štiri leta. Je diplomirani ekonomist, nekaj časa pa je delal tudi kot direktor novomeškega komunalnega podjetja. Prepričan je, da je najbolj primeren za župana, ker najbolj pozna vse zadeve in ima, po njegovih besedah, največ izkušenj med županskimi kandidati. Njegov program v ospredje postavlja dokončaje že začetih projektov, upošteva pa tudi gospodarski razvoj, vprašanja komunale, obnove in oživitve mestnega jedra, stanovanjske politike, vzgoje in izobraževanja, kulture, zdravstva in sociale, športa, mladine, turizma, romske skupnosti, občinske uprave, zaščite in reševanja ter kmetijstva.

Milena Kramar Zupan (SD, LDS, DeSUS, društvo Julija)
Doktorica znanosti ekonomskih ved že 25 let dela v gospodarstvu, zadnja tri leta pa vodi tudi zdravstveni dom Novo mesto. Kandidira kot skupna kandidatka SD-ja, LDS-a, DeSUS-a in društva Julija. Kot najpomembnejšo izpostavlja zavezo, da bo občina pod njenim vodstvom začela delati tako dobro, kot to počne gospodarstvo. Kot županja se namerava lotiti tudi urejanja okolice, pri čemer ji bo pomagal mestni arhitekt, ki ga bo zaposlila v občinski upravi. Zavzemala se bo za razvoj primernega visokošolskega in univerzitetnega študija, ena njenih prvih nalog pa bo sanacija javnih financ.

Igor Perhaj (Gibanje Slovenska pot)
Perhaj je rojen leta 1957, po izobrazbi inženir strojištva, zaposlen pa kot direktor gasilsko-reševalnega centra Novo mesto. Je aktiven v lokalnem okolju, v tem mandatu je tudi podžupan.
Perhaj je napovedal, da bo po izvolitvi vpeljal sedem ukrepov: nadzor javnih financ, revizija pogodb, ki jih ima sklenjena mestne občina, imenovanje poklicnega podžupana, mestnega arhitekta in energetskega menedžerja, reorganizacija občinske uprave, nadaljevanje projektov, ki so bili začeti v tem mandatu (pri tem ocenjuje, da niso vsi projekti racionalni), zadnji korak pa bo sklic predstojnikov javnih zavodov.

Gregor Macedoni (neodvisni kandidat)
Macedoni, rojen leta 1973, je najmlajši izmed petih kandidatov. Je diplomirani inženir elektrotehike, zaposlen pa kot direktor prodaje novih programov v Trimu Trebnje.
Pod njegovim vodstvom bo Novo mesto postalo nosilec regionalnega razvoja, z dinamiko razvojnih projektov pa se bo umestila med 15 odstotkov najuspešnejših občin, napoveduje. Obenem obljublja drugačen način dela, nove ideje in nove ljudi. Opozarja predvsem na to, da je treba bolj povezati lokalno gospodarstvo z visokim šolstvom, vzpostaviti kakovosten dialog z Ljubljano, javni prostor pa načrtovati tako, da bo služil tako občanom kot razvoju turizma.

Soočenje novomeščanskih županskih kandidatov