Kangler v današnji izjavi za medije ni želel povedati, kdo bodo prihodnji podžupani.
Kangler v današnji izjavi za medije ni želel povedati, kdo bodo prihodnji podžupani. "Imena so še stvar pogovorov, je pa jasno, da trije podžupani pripadajo trem največjim političnim strankam v mestnem svetu," je dejal. Foto: BoBo
Nova mestna oblast v Mariboru že dela

Mariborski mestni svet sestavlja 16 list, največ, deset sedežev v novem mestnem svetu imata Županova lista in SLS pod vodstvom župana Franca Kanglerja, na drugem mestu je SDS s sedmimi svetniki, na tretjem DeSUS s šestimi. Štirje svetniki prihajajo iz vrst SD-ja, po trije iz LDS-a ter Liste za pravičnost in razvoj. Po dva svetnika imajo Zeleni Slovenije in Zares, po enega pa Lipa, Lista Tomaža Kanclerja za župana, SMS-Zeleni Evrope, Ekipa za Maribor, Lista za Maribor, Nova Slovenija, SNS ter Neodvisna lista gasilcev Maribor.

Kljub upoštevanju ženskih kvot pa bo v tokratnem mestnem svetu sedelo 15 žensk - dve manj kot v prejšnjem mandatu. Kar šest svetnikov pa se je na zadnjih volitvah potegovalo za mesto župana, je za TV Slovenija poročala Dragica Vujanovič.

Imena podžupanov so še skrivnost
Sicer pa si bo župan Kangler tudi v tem mandatu zagotovil veliko podporo svetnikov predvsem iz vrst DeSUS-a in SDS-a, potrebno večino pa bo lahko dosegel še s svetniki NSi-ja, SMS-Zelenih, Lipe, Liste gasilcev in Ekipe za Maribor, ki so podprli že njegovo župansko kandidaturo, sodelovali pa so tudi v preteklem mandatu.

Kmalu bo Kangler imenoval tudi tri podžupane. Svetniki so dozdajšnjima podžupanoma Andreju Verliču in Roku Pečetu odobrili še tri plače po prenehanju funkcije. Ker tretji podžupan Milan Mikl tega ni bil deležen, nekateri sklepajo, da bo to funkcijo opravljal še naprej. Med najresnejšimi kandidati pa se omenjata še Janez Ujčič in Tomaž Kancler.

Prvi spori in razhajanja
Že na prvi sejo pa so se pokazala tudi prva razhajanja, ko so morali imenovati komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, kjer bi seveda vsaka skupina želela imeti svojega predstavnika. Auerjeva lista za pravičnost in razvoj, Zares, Zeleni Slovenije ter Križmanova lista za Maribor so nasprotovali županovemu predlogu članov komisije, saj je po njihovem prezrl opozicijske svetnike. Na koncu so se o članih le dogovorili.

Konstitutivni seji je sledila prva izredna seja mestnega sveta, na kateri so svetniki kljub nekaterim pomislekom odobrili investicijski program za izgradnjo nove zgradbe za enoto Lupinica mariborskega Vrtca Tezno, vredne 2,57 milijona evrov. Obravnava te točke je bila nujna zaradi pravočasne prijave na razpis za evropska sredstva.

Nova mestna oblast v Mariboru že dela