Volitve bodo v nedeljo, 5. oktobra. Foto: BoBo
Volitve bodo v nedeljo, 5. oktobra. Foto: BoBo

Javnomnenjska anketa Mediane je v Ljubljani potekala na vzorcu 500 anketirancev, v Kopru je zajela 340, v Mariboru pa 400 anketirancev.

Po rezultatih ankete, ki jo je Mediana opravila za Pop TV, bi 62,52 odstotka volivcev v Ljubljani najraje videlo še en mandat Zorana Jankovića. Damjan Damjanovič, ki ga podpira skupina volivcev, je drugi z 19,04-odstotno podporo. Drugi županski kandidati so daleč zadaj: Aleš Avbreht (SMC) 4,90 odstotka, Miha Jazbinšek (Zelena koalicija) 4,49 odstotka, Nataša Sukič (ZL) 2,74 odstotka in Irena Kuntarič Hribar (SD) 1,97 odstotka.

Pri agenciji Mediana so merili tudi verjetnost, da si volivci morebiti še premislijo. Tudi če bi si premislili vsi Jankovićevi volivci, ki še niso stoodstotno prepričani, bi še vedno dobil več kot polovico glasov.

Popoviću malo manjka do 50 %
V Kopru najbolje kaže Borisu Popoviču (Koper je naš) z 48,62-odstotno podporo, torej mu za zmago v prvem krogu manjka približno odstotek in pol glasov. V drugem krogu bo njegov nasprotnik Aleš Bržan (SMC), ki mu anketa kaže 17 odstotkov. Sledijo Polka Bošković (skupina volivcev) z 11,11 odstotka, Tomaž Slavec (ZL) s 6,99 odstotka, Mojca Hilj Trivič (SDS) s 4,56 odstotka in Marko Brecelj (Akacije) s 4,50 odstotka.

Skoraj polovica Bržanovih podpornikov pravi, da si še vedno lahko premisli. Če se preselijo k Boškovićevi, bi se izid - zgolj teoretično - še lahko spremenil, v praksi pa manj verjetno.

Drugi krog med Fištravcem in ...
V Mariboru je županska tekma najbolj izenačena. Župan Andrej Fištravec (skupina volivcev) bi na volitvah pobral 34,01 odstotka glasov, kar ni dovolj za zmago v prvem krogu. Kdo pa bo njegov nasprotnik, je dokaj težko napovedati. Anton Kranjc (SMC) in Franc Kangler (Županova lista) sta namreč zelo blizu - Kranjcu anketa kaže 18,27 odstotka in Kanglerju 15,59 odstotka. Prvi trojici sledijo Metod Dolinšek (SD) z 10,10 odstotka, Tomaž Kancler (SDS) s 7,34 odstotka in Stojan Auer (Lista za pravičnost in razvoj) s 5,71 odstotka podpore.

Javnomnenjska anketa Mediane je v Ljubljani potekala na vzorcu 500 anketirancev, v Kopru je zajela 340, v Mariboru pa 400 anketirancev.