Sedma sila v pogovoru s postojnskim podžupanom Boštjanom Stegelom. Foto: MMC RTV SLO
Sedma sila v pogovoru s postojnskim podžupanom Boštjanom Stegelom. Foto: MMC RTV SLO
Prav vsak glas šteje, je nauk letošnjih lokalnih volitev. Foto: BoBo
16 od 212 slovenskih občin bodo v prihodnjem mandatu vodile županje Foto: BoBo
Slovenija dobila tudi nove lokalne oblasti
Tribuna: Po lokalnih volitvah v Mariboru in okolici
Zaplet v Kranju

Po v nedeljo preštetih glasovih je pred zdajšnjim županom Jernejem Verbičem za pet glasov vodil Igor Marentič. Jasno je torej bilo, da bodo odločali glasovi, ki so jih volivci oddali na pošto.

Do danes do 12. ure jih je na sedež občinske volilne komisije prispelo šest, občinska volilna komisija pa jih je preštela ob 14. uri. Pet jih je izražalo podporo Verbiču, eden pa Marentiču, kar pomeni, da je ta zmagal s 3.319 glasovi proti Verbičevim 3.318. Marentič je sicer že razglasil zmago.

Zaradi tesnega izida so se v štabu dozdajšnjega župana Verbiča odločili, da bodo vložili ugovor zoper delo volilnih organov oziroma zahtevo za ponovno štetje glasovnic.

Postojnska občinska volilna komisija je zahtevi za ponovno štetje glasovnic, ki so jo zaradi tesnega izida vložili v Verbičevem volilnem štabu ugodila. Predsednica komisije Mateja Geržina je pojasnila, da bodo pregledali vseh 30 volišč - s štetjem so že začeli, nadaljevali pa bodo v četrtek.


"Če je sum, naj se ga odpravi"
"Trenutno te zadeve štab še preučuje, ko se bomo odločili, kaj bomo storili, bomo sporočili," je o možnosti vnovičnega štetja dejal zdajšnji podžupan Boštjan Stegel. "Mislim, da so vsi volilni odbori in volilne komisije delali pošteno. Če obstaja sum kakršnih koli nepravilnosti, pa je prav, da se ga pregleda in odpravi. Če obstaja. Če ga ni, pa je prav, da se zaradi nadaljnjega dela zadeve čim prej končajo," še poudarja vodja Verbičevega štaba in njegov predlagatelj.

Župan za en sam glas zmagal tudi v Kobilju
Podobna zgodba se je dogajala tudi v prvem krogu letošnjih lokalnih volitev, ko so na izide najdlje čakali v prekmurski obmejni občini Kobilje, saj je štetje glasov pokazalo, da je protikandidat Robert Ščap za en sam glas premagal dozdajšnjega župana Stanka Gregoreca.

Njegovi predstavniki so takoj po štetju vložili ugovor, zato je volilna komisija glasove preštela še enkrat, a potrdila prvotno štetje. Od 515 volilnih upravičencev v občini jih je na volišče odšlo 418, za zmagovalca jih je glasovalo 209, za poraženca 208, en glas pa je bil neveljaven.

Enako se je takrat zgodilo tudi na Ptuju, vendar pa tam en glas ni bil usoden - ločil je namreč le oba kandidata, ki sta se tako in tako uvrstila v 2. krog. Izzivalec Miran Senčar je tako dobil en glas več kot dozdajšnji župan Štefan Čelan. Od 9.909 volilnih upravičencev, ki so v nedeljo oddali svoj glas, jih je 3.121 glasovalo za Senčarja, 3.120 pa za Čelana - oba morata tako z 31,74 oz. 31,73 odstotka zbranih glasov še v drugi krog.

V Svetem Juriju ob Ščavnici le šest glasov
Tudi v nekaterih drugih občinah je šlo to nedeljo zelo na tesno - kandidata Miroslava Petroviča in Antona Slano v občini Sveti Jurij ob Ščavnici je tako ločilo le šest glasov (50,17 odstotka proti 49,83 odstotka), v Divači je bilo razlike 17, v Trzinu 20, v Cerknem pa 29.

28- in 73-letni župan ter 29-letna županja
Starostna struktura novoizvoljenih županov na letošnjih lokalnih volitvah je precej raznolika. Najmlajši župan je 28-letni Nejc Smole, ki je bil v prvem krogu izvoljen v Medvodah, le leto starejša pa je v nedeljo izvoljena županja Trbovelj Jasna Gabrič. Najstarejši je župan Podvelke Anton Kovše, ki šteje 73 let, še dva novoizvoljena župana pa imata več kot 70 let

Dva novoizvoljena župana pa sta povsem iste starosti - Jože Levstek iz Ribnice in Jurij Lep iz Selnice ob Dravi sta se namreč rodila isti dan.

Županje na čelu 16 občin, a nobene mestne
V nedeljskem drugem krogu županskih volitev pa je bilo izvoljenih še pet žensk, kar pomeni, da bodo 16 od 212 slovenskih občin v prihodnjem mandatu vodile županje. To je več kot v prejšnjem mandatu, ko so županje vodile 10 občin.

Med občinami, ki imajo na čelu županje, sicer ni mestnih občin, bodo pa županje v prihodnjem mandatu vodile občine Ljutomer, Črna na Koroškem, Kostel, Črnomelj, Majšperk, Dravograd, Semič, Šmarješke Toplice, Solčava, Kozje, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Divača, Grad, Hrpelje-Kozina, Trbovlje in Turnišče.

Slovenija dobila tudi nove lokalne oblasti
Tribuna: Po lokalnih volitvah v Mariboru in okolici
Zaplet v Kranju
Izid Lokalnih volitev 2014 v Postojni, 2. krog Foto: DVK