Ime župana bo znano že v nedeljo, saj se za to mesto potegujeta le dva kandidata. Foto: BoBo
Ime župana bo znano že v nedeljo, saj se za to mesto potegujeta le dva kandidata. Foto: BoBo
Soočenje za župana Ankarana

Gregor Strmčnik, ki kandidira s podporo skupine volivcev, je bil na čelu prizadevanj za ustanovitev nove občine, Gašpar Gašpar Mišič (Slovenija za vedno) pa zagovarja dobre odnose s Koprom in velja za človeka koprskega župana Borisa Popoviča.

Strmčnik oz. kandidatna lista Radi imamo Ankaran je med svojimi prioritetami izpostavil varovanje interesov novoustanovljene občine, zagotavljanje kakovosti bivanja, pripravo dolgoročnega razvojnega načrta občine ter sodelovanje in sožitje s koprsko in drugimi sosednjimi občinami. Sooblikovali bi državni prostorski načrt pristanišča za mednarodni promet.

Gašpar Mišič, ki ga podpira tudi stranka Ankaran je naš, pa je napovedal, da želi spodbujati povezovanje in sodelovanje, kar je bilo po njegovem mnenju v preteklosti nekoliko zanemarjeno. Dodano vrednost Ankarana vidi v turizmu, vse prostorske načrte pa bi sprejemal transparentno skupaj s krajami. Izpostavil je pomembnost ohranjanja odnosov z Mestno občino Koper, zato bi poskušal povezati vse skupne javne službe na območju Obale in Krasa.

Za člane občinskega sveta se bodo potegovali še kandidati SMC-ja, DeSUS-a, NSi-ja, Oljke, SDS-a in SD-ja.

Volitve kot ponovitev referenduma?
Marsikdo sicer volitve v Ankaranu razume kot neke vrste vnovični referendum med zagovorniki samostojne občine in tistimi, ki so ali še vedno nasprotujejo odcepitvi Ankarana od Mestne občine Koper.

Tudi koprski župan Boris Popovič meni, da bo sodelovanje z Ankaranom po volitvah ali odlično ali nikakršno.

Izid je težko predvideti. Ne nazadnje je treba upoštevati, da je na referendumu za samostojno občino Ankaran leta 2009 glasovalo 56 odstotkov volivcev, proti jih je bilo 44 odstotkov, volilna udeležba pa je bila 64-odstotna.

Soočenje za župana Ankarana