Zadnja leta sta se v Velenju prenavljali promenada in plaža ob jezeru, porušili pa so tudi skakalnico, ki zdaj čaka na obnovo. Foto: BoBo
Zadnja leta sta se v Velenju prenavljali promenada in plaža ob jezeru, porušili pa so tudi skakalnico, ki zdaj čaka na obnovo. Foto: BoBo
Matej Jenko
Matej Jenko med prednostne naloge uvršča turistični zagon in zagotavljanje dobrih razmer za zaposlitve in življenje v Velenju. Foto: Osebni arhiv
Franc Sever
Franc Sever občanom obljublja neoporečno pitno vodo, zgradnjo kolesarskih poti iz mesta do podeželja in objekte za medgeneracijsko sodelovanje z varovanimi stanovanji, če bo to potrebno. Foto: Osebni arhiv
Anton De Costa
Anton De Costa načrtuje skrbni pregled vseh začetih projektov in med prednostne naloge uvršča projekt Gorica. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Kontič
Bojan Kontič med prioritetne projekte novega mandata pa uvršča dokončanje oskrbe z vodo in čiščenja odpadnih voda v Šaleški dolini ter spodbujanje podjetništva. Foto: BoBo
Ivan Zacirkovnik
Ivan Zacirkovnik bi zgradil nov bazen in dializni center ter nadaljeval gradnjo kolesarskih poti. Foto: MMC RTV SLO
Velenje
V Velenju živi skoraj 33.000 občanov, dolg na vsakega prebivalca pa znaša nekaj več kot 500 evrov. Foto: BoBo

Velenje je peto največje slovensko mesto. Občina je kljub trajajoči krizi še vedno gospodarsko močna. Temelji na Gorenju in velenjskem premogovniku, a v obeh podjetjih počasi zmanjšujejo število zaposlenih. V Velenju je tako trenutna registrirana brezposelnost okoli 13 odstotkov, kar pomeni, da ima mesto drugo najvišjo stopnjo brezposelnosti v v savinjsko-šaleški regiji. Težko je predvsem mladim, ki pogosto tukaj ne vidijo perspektive.

Ko si poiščejo delo v drugih krajih, pa se morajo voziti po dotrajanih cestah, še posebej prometna je seveda 15-kilometrska cesta do najbližjega uvoza na avtocesto. Mesto bi za hitrejši razvoj in boljše prometne povezave potrebovalo zgrajeno tretjo razvojno os, do katere pa je bil na začetnih predstavitvah skeptičen novi minister za infrastrukturo. Vsi županski kandidati se strinjajo, da je ta os nujno potrebna, in jo omenjajo v svojih programih. Novi župan Velenja se bo, skupaj z drugimi župani širše doline, tako moral spopasti tudi z državno oblastjo.

Čaka pa ga še ustavljen projekt stanovanj v naselju Gorica, ki jih težko pričakuje 130 družin, a se izvedba zapleta.

In kdo se letos poteguje za štiriletni mandat vodenja mestne občine? Žreb jim je določil takšne številke na volilnih lističih:
Matej Jenko, kandidat Stranke Mira Cerarja, bo imel številko 1. Je podjetnik, novinec v politiki, a dejaven v številnih društvih. Meni, da lahko mestu da nov zagon.

Številko 2. ima Franc Sever, ki kandidira s podporo volivcev in Listo vsi v isto smer - sever. Že leta je dejaven v politiki in je bil mestni svetnik SDS-a, a so ga pred volitvami odstavili kot predsednika lokalnega odbora te stranke. Nato se je odločil, da za župana kandidiral sam.

Anton De Costa, kandidat SDS-a, ima številko 3. Bil je mestni svetnik, za županskega kandidata pa so ga izbrali, ko ga je velenjski odbor SDS-a postavil za svojega župana, kar nekaj članov pa je tedaj odstopilo. Je skupni kandidat t. i. pomladnih strank.

Pod številko 4. se ponovno v bitko podaja trenutni župan Bojan Kontič, kandidat SD-ja s podporo DeSUS-a, ki je sicer za svojo kandidaturo tudi zbiral podpise volivcev. Kot dosežke svojega mandata je poudaril konsolidacijo financ, sodelovanje med mestnimi svetniki in sanacijo razmer v komunalnem podjetju.

Peti na listi bo zapisan Ivan Zacirkovnik, kandidat stranke LDS. Trenutno je brezposeln in ni bil dejaven v politiki. Stavi na svoje ideje in mladostni zagon.

Vse kandidate smo povprašali po njihovih prednostnih nalogah na čelu občine in o tem, kje vidijo možnosti za financiranje svojih projektov.

Matej Jenko stavi na turizem
"Močan in intenziven razvoj turizma s pogumnimi, inovativnimi pristopi in idejami za vse letne čase - je moja vizija, ki lahko ponese ne le Velenje, temveč celotno regijo visoko na turistični zemljevid Evrope. Izkoristiti je treba potenciale treh jezer, naravnih in zgodovinskih danosti, lepot, obstoječih projektov in prireditev vseh okoliških dolin; Zgornje Savinjske, Šaleške in Koroške. Za to pa bo treba tudi oblikovati in uveljaviti novo blagovno znamko in jo, kot že rečeno, umestiti visoko na turistični zemljevid. Ko se bo vizija prevesila v dobro pripravljene strateške načrte, verjamem, da bomo lahko poleg evropskih in državnih sredstev pridobili tudi javno-zasebni del - tuje in domače investitorje, ki so nujen pogoj, da projekt uspe. Dobre projekte najdejo tudi investitorji sami, in ti vedo, kaj hočejo."

Franc Sever bi gradil varovana stanovanja
"Potrebni so reorganizacija občinske uprave in komunalnega podjetja, zmanjšanje komunalnega prispevka, gradnja varovanih stanovanj, nova mestna tržnica, primerni prostori za vrtce, spreminjati je treba rabo prostora z javnimi tribunami, na katerih bi ljudje odločili, kaj si želijo imeti, razbremeniti mesto tovornega prometa, zagotoviti občanom neoporečno pitno vodo, zgraditi kolesarske poti do podeželja in okrepiti turizem. Glede sredstev ni nekih težav v Velenju, so pa na razpolago tudi EU-sredstva za določene projekte. Vse, kar je dobro, je nesmiselno spreminjati."

Bojan Kontič že pripravlja podjetniško cono
"Dokončanje kohezijskega projekta vodne oskrbe Šaleške doline in nadaljevanje projekta podjetniškega inkubatorja ter sofinanciranje novih delovnih mest na podlagi razpisa Mestne občine Velenje. Podjetniško območje Stara vas, za kar že pripravljamo vse potrebno za razpis, ki nam bo to omogočil. Dejavno bomo sodelovali pri umeščanju tretje razvojne poti v prostor in zahtevali družbeno odgovorno ravnanje lastnika Premogovnika Velenje. Denar bomo pridobivali tako kot do zdaj, s prijavami na vse razpise."

Ivan Zacirkovnik bi prisluhnil občanom
"Vsaka ideja šteje, je moje volilno geslo. O prioritetah bodo lahko soodločali tudi občani, in ne samo svetniki. Zato bom ustanovil spletno zbiralnico idej, da se lahko vključijo vsi občani in občanke s svojimi idejami kot tudi nevladne organizacije in civilne iniciative. Prizadeval si bom za pridobitev vseh potrebnih dokumentacij, da bomo lahko s pomočjo državnih in evropskih sredstev razvijali tako strateško kot dolgoročno vso potrebno infrastrukturo - ureditev jezera in okolice, degradiranega področja, kolesarske poti, bazen. Prenovil bi pravilnik stanovanjskega sklada, da bo prijaznejši do mladih družin. Spodbude za gospodarske dejavnosti, nižja nadomestila, najemnine z možnostjo odkupa, novo poslovno območje, podpora socialnemu podjetništvu, sofinanciranje pripravništva. Izboljšati je treba trženje blagovne znamke Velenje in spodbujati medgeneracijsko druženje."

Anton De Costa na naša vprašanja kljub več prošnjam ni odgovoril. Je pa v soočenjih na TV Slovenija in Radiu Slovenija med drugim povedal, da bi kot župan zmanjšal finančne obremenitve občanov in vzpostavil gospodarski projekt Tehnopol.

Ana Svenšek

Radijsko soočenje kandidatov za župana Velenja
Soočenje kandidatov za župana Velenja
Radijsko soočenje kandidatov za župana Velenja
Soočenje kandidatov za župana Velenja