Lukšič in Cerar o reformah vlade Roberta Goloba

"O tem, da potrebujemo zdravstveno reformo, najbolje komunicirajo razmere v zdravstvu," je glede opazke premierja Roberta Goloba, da ministrstvo za zdravje v nasprotju z ministrstvom za finance dobro podaja svojo reformo, dejal nekdanji premier Miro Cerar. "Posebnega komuniciranja v tej smeri ne potrebujemo, potrebujemo pa zelo jasno komuniciranje, kaj narediti, da bo ta reforma uspela."

Premier Robert Golob je namreč v torek za oddajo Preverjeno na POP TV dejal, da davčne reforme morda celo ne bo in da če ne bo povečala neto prejemkov ljudi ter pospešila gospodarskega razvoja, je morda sploh ne potrebujemo. "Zagotovo pa je ne bomo izvajali v škodo večine ljudi," je povedal. Ob tem je izrazil tudi kritiko ekipe ministrstva za finance s Klemnom Boštjančičem na čelu, češ da je davčno reformo javnosti predstavila slabo in narobe. Kot zgleden primer pa je navedel komuniciranje ministrstva za zdravje.

Sorodna novica Premier nezadovoljen z davčno reformo, na finančnem ministrstvu odstop državnega sekretarja Božiča

Kot opaža Cerar, je vlada Roberta Goloba v lanskem letu veliko obljubila, zdaj pa se po njegovih besedah umika. "Premier sam je v oddaji izrazil velik dvom o tem, ali bodo reforme sploh izvedene. Ali morda ne bodo všeč ljudem in se jim bodo raje odrekli. Mislim, da bi se v tem trenutku, ko se končuje prvo leto mandata, reforme morale začeti premikati od besed k dejanjem." Zato je bila izjava po Cerarjevem mnenju zelo nestrateška, sprožila je odziv koalicijskih partnerjev in zasejala dvom.

"Navsezadnje gre za malo všečno izjavo – kar bo ljudem všeč, bomo naredili, sicer pa ne." Cerar je ob tem dejal, da reforma pomeni nujnost, da se stvari, ki jih potrebujemo na dolgi rok, uredijo na način, da bodo boljše za večino, če že ne za vse. "Učinkov reforme ne moremo meriti glede na všečnost med ljudmi. Tega populizma si ne smemo dovoliti." Reformo je treba najprej domisliti, potem dobro komunicirati in nato izvesti, je poudaril Cerar.

Večina težav se rešuje z "več denarja"

Po njegovem mnenju je ena od težav trenutne vlade tudi ta, da se večino težav skuša reševati z "več denarja". "Večkrat je bilo rečeno, da bodo vsi dobili, kolikor potrebujejo, vsem bomo dali, nihče ne bo prikrajšan." V krizah, kot je zdravstvena, je to sicer razumljivo, a Cerar meni, da je to postal način delovanja, ki ni vzdržen na dolgi rok, tudi zato, ker je že zadnjih nekaj let gospodarjenje z javnimi financami precej slabo.

"Glavna težava ni komuniciranje, komuniciranje je tehnika. Glavni težavi sta oblikovanje političnega konsenza in določanje ciljev. Ta vlada ima političen problem. Če premier reče, da en minister dela dobro, drugi pa slabo, je to slabo za celotno vlado," je prepričan nekdanji predsednik stranke SD Igor Lukšič. Kot poudarja, je finančni minister drugi človek v vladi, takoj za premierjem, saj pripravlja razporeditev sredstev v državnem proračunu. "Če se mu na tak način odrekaš, je to slabo za celotno vlado in kaže na politično neizkušenost. Ta vlada nima težave s komuniciranjem, težavo ima z vodenjem vlade."

"Ko pripravljaš reformo, ne govoriš, da boš delal reformo. Ko reformo pripraviš, narediš politično oceno in je političen konsenz že tako visoko postavljen, da jo lahko razglasiš, ker veš, da jo bo mogoče speljati, takrat začneš komunicirati." Kot je spomnil Lukšič, je Golob že pri zdravstveni reformi napovedal, da jo bo prevzel v svoje roke. Zdaj je enako napovedal glede davčne reforme. Tudi Cerar je dejal, da davčna reforma očitno ni bila dovolj dobro premišljena v prvi fazi priprave.

"Predsednik vlade je v intervjuju dal ministru Bešiču Loredanu kompliment, medtem ko mu je pred časom odvzel pooblastila, se postavil na njegovo mesto in še zdaj vodi zdravstveno reformo," je spomnil Cerar. K reformam je treba resno pristopiti in jih izpeljati, je znova poudaril Cerar.

Igor Lukšič je medtem prepričan, da bi moral premier predvsem "zmanjšati apetite" in da je pretirano dvignil pričakovanja. "Napihuje se, kot da se to da storiti. Če njegovi ministri tega ne bodo zmogli, bo to naredil sam. Tega se ne da, v državi, v politiki je treba oblikovati konsenz. (…) S tem, da ljudi, ki jih ocenjuje za pomanjkljivo sposobne in so njegovi najožji sodelavci, klofuta v javnosti, ne bo prišel daleč."