Vsi dogodki se bodo začeli ob 20. uri. Foto: BoBo
Vsi dogodki se bodo začeli ob 20. uri. Foto: BoBo

Letos bo štiridnevni festival zaradi epidemije covida-19 potekal v virtualni različici s poudarkom na pogovornih oddajah in intervjujih.

Enako kot v preteklih letih festival prinaša izbrane primere iz svetovne medijske prakse, najnovejše smernice in nova znanja, ki jih slovenski mediji potrebujejo, da bi javnosti ponudili kakovostne, dostopne in verodostojne vsebine.

Letošnji program v primerjavi s preteklimi izdajami zaradi posledic pandemije daje poudarek pogovornim oddajam in razpravam. Z izbiro nabora tem se DNS kot organizator festivala odziva na aktualno dogajanje v domačem in tujem medijskem prostoru, ob katerem prednjačijo predvsem pandemija covida-19 ter njen vpliv in posledice za kakovostno novinarstvo.

Pogovor s programskim vodjo festivala Gašperjem Andrinkom

Začetek je bil v znamenju pogovora o znanstvenem novinarstvu, na katerem so sodelovale novinarke Maja Ratej, Renata Dacinger, Zarja Muršič in Lea Udovč.

V torek bo na vrsti intervju s članom uredništva pri ugledni reviji New Yorker Jonom Leejem Andersonom, govorili pa bodo predvsem o tem, zakaj je novinarstvo v času pandemije tako pomembno in s kakšnimi izzivi se spopada v prihodnosti.

V sredo bo na vrsti pogovor s predstavnikom Mednarodnega inštituta za tisk Jamiejem Wisemanom, z dolgoletnim novinarjem in dopisnikom Ervinom Hladnikom Milharčičem, profesorjem Brankom Lobnikarjem in fotoreporterjem Borutom Živulovićem na temo trenutnih razmer in nevarnosti, ki jih za novinarje in fotografe predstavljajo trenutne razmere.

Zadnji dan festivala Naprej/Forward bo na vrsti še pogovor z dopisnikoma iz Washingtona Andrejem Stoparjem in Beograda Boštjanom Anžinom o letu 2020, življenju nasploh in družbenih vzporednicah med državami.

Vsi gledalci si bodo lahko štiridnevno dogajanje na virtualnem festivalu ogledali na kanalu DNS na YouTubu oziroma prek Zooma.

Običajno v okviru festivala DNS podeljuje tudi nagrade čuvaj/watchdog za novinarske dosežke. Zmagovalce bodo razglasili v petek v sklopu festivala, prireditev s slovesno podelitvijo pa bodo izpeljali v živo, a ne pred pomladjo oz. odvisno od epidemiološkega stanja in veljavnih ukrepov.