O Janezu Janši kot mandatarju za sestavo vlade naj bi poslanci odločali v torek ali sredo. Foto: BoBo
O Janezu Janši kot mandatarju za sestavo vlade naj bi poslanci odločali v torek ali sredo. Foto: BoBo

Šarec, ki je bil na zadnjih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca, se bo tako vrnil v poslanske klopi, od poslanskega stolčka pa se bo morala posloviti Karla Urh, ki ga je nadomeščala v času opravljanja premierske funkcije. Prav tako bo morala DZ zapustiti Nina Maurovič, saj se bo kot poslanec LMŠ-ja v parlament vrnil dozdajšnji minister za javno upravo Rudi Medved.

Pravico do poslanskega stolčka po poteku ministrske funkcije ima tudi zunanji minister Miro Cerar. Trenutno ga v poslanski klopi nadomešča Jani Möderndorfer, ki je sicer kot edini član sveta SMC-ja glasoval proti vstopu stranke v Janševo vlado, prav tako ne namerava podpreti prvega moža SDS-a za mandatarja.

Glede na to, da je tudi Cerar že večkrat zavrnil sodelovanje z Janšo, še ni znano, kakšno bo njegovo ravnanje po vrnitvi v poslanske klopi. Tako ni jasno, ali bo funkcijo opravljal kot poslanec koalicijske stranke (SMC) ali se bo pridružil kakšni drugi poslanski skupini ali pa deloval kot samostojni poslanec.

Spremembe se bodo zgodile tudi v poslanski skupini SAB-a, saj se iz kvote te stranke v DZ vrača minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik. V tem primeru se bo morala iz DZ-ja posloviti zdajšnja vodja poslanske skupine Maša Kociper, kar pa naj bi po poročanju nekaterih medijev v vodstvu SAB-a skušali preprečiti in Česnika prepričati, naj se poslanski funkciji odpove.

Kdo prihaja v parlament in kdo odhaja?

Bratuškova se poslavlja

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek po seji vlade sicer na vprašanje, ali se bo Česnik vrnil v DZ, ni neposredno odgovorila. Ob pohvalah na račun Česnikovega dela na ministrski funkciji je namreč povedala le, da bodo vsi ministri iz kvote SAB-a najprej "odšli na zaslužen dopust, potem pa videli, kako in kaj". Sama Bratuškova sicer po prenehanju ministrske funkcije ne bo sedla v poslanske klopi, saj na zadnjih volitvah ni bila izvoljena v parlament. Kakšna bo njena nadaljnja pot, pa še ni razkrila.

Menjave v poslanskih klopeh se napovedujejo tudi v vrstah poslanskih skupin, ki bodo sestavljale novo koalicijo. Sodeč po imenih mogočih kandidatov za vodenje posameznih ministrskih resorjev, ki so zaokrožila v medijih, se bo kar nekaj aktualnih poslancev preselilo v ministrske kabinete. Če bo potrjen za mandatarja, se bo iz poslanskih klopi zagotovo poslovil Janez Janša, poslansko funkcijo pa bo namesto njega opravljal Janez Moškrič.

Sestava državnega zbora se bo nekoliko spremenila – poslanci, ki so nadomeščali dozdajšnje ministre, se poslavljajo, prihajajo pa novi poslanci, ki bodo nadomestili prihodnje ministre. Foto: DZ/Matija Sušnik
Sestava državnega zbora se bo nekoliko spremenila – poslanci, ki so nadomeščali dozdajšnje ministre, se poslavljajo, prihajajo pa novi poslanci, ki bodo nadomestili prihodnje ministre. Foto: DZ/Matija Sušnik

Iz poslanskih na ministrske stolčke – namesto njih pa ...

Vodenje ministrskih resorjev naj bi prevzeli dozdajšnji poslanci SDS-a Zvonko Černač (ministrstvo za notranje zadeve), Anže Logar (zunanje ministrstvo) in Andrej Šircelj (ministrstvo za finance). Na izpraznjene poslanske sedeže bodo v tem primeru sedli Elena Zavadlav Ušaj, Daniel Cukjati in Leon Merjasec.

Če bo vodja poslanske skupine SMC-ja Igor Zorčič postal minister za pravosodje, kot se omenja, ga bo v DZ-ju kot poslanec nasledil Marjan Dolinšek.

Spremembe se obetajo tudi v poslanski skupini NSi-ja. Če bo predsednik stranke Matej Tonin postal minister za obrambo, ga bo v DZ-ju nadomestil Andrej Černigoj. Jerneja Vrtovca, ki se omenja kot kandidat za ministra za infrastrukturo, pa bi v poslanskih klopeh zamenjal Mihael Prevc.