Luka Mesec in Asta Vrečko sta prepričana, da Levica v vladi deluje dobro in da pozivi glede repozicioniranja stranke niso povezani z njenim delovanjem v koaliciji. Foto: Zajem zaslona
Luka Mesec in Asta Vrečko sta prepričana, da Levica v vladi deluje dobro in da pozivi glede repozicioniranja stranke niso povezani z njenim delovanjem v koaliciji. Foto: Zajem zaslona

"Nikogar nisem slišal v stranki, ki bi rekel, da bi morala Levica zapustiti vlado ali kaj podobnega. To razumem, kot da svoj program v vladi zadovoljivo izpolnjujemo. Mislim, da ga celo zelo dobro izpolnjujemo," je na vladni novinarski konferenci v odzivu na pozive dela članstva stranke na čelu s poslancem Miho Kordišem, ki si želijo oblikovanje novega dogovora o pozicioniranju stranke na levem delu političnega parketa, dejal njen koordinator in minister za delo Luka Mesec.

Ocenil je, da je bil na področju treh ministrstev, ki jih pokriva Levica, v zadnjem letu storjen "zelo jasen in viden napredek". Ob tem meni, da imajo ministri Levice tudi stik z realnostjo na terenu. "V različnih lokalnih skupnostih smo se skušali pogovarjati o politikah, ki jih izvajamo, in o tem, kakšni ukrepi bi bili za ljudi najprimernejši," je pojasnil.

Sorodna novica Kordiš: Levica je odjadrala proti sredini, premisliti mora o nadaljnji poti

Kot ocenjuje, bo seveda znotraj stranke potreben pogovor o tem, ti dve ravni delovanja – na vladni strani in na terenu – bo treba sinhronizirati. "Glede tega pa mislim, da lahko naredimo še napredek in kongres se mi zdi odlična priložnost za to, da se kot stranka pogovorimo, pretresemo, kako gledamo predvsem na preteklo leto, ko smo postali prvič vladna stranka, in kako od tukaj naprej," je dejal Mesec.

Stranka Levica bo sicer imela kongres prihodnjo soboto, 3. junija. Na njem se bo Mesec potegoval za še en mandat na mestu koordinatorja stranke. "Ta hip ne bi v ničemer sodil, kaj bo kongres pokazal, sem pa prepričan, da bomo dobili zaupnico delu, ki ga opravljamo v vladi. V to pa absolutno ne dvomim," je poudaril Mesec.

Vrečko: Dobro je, da se znotraj stranke ves čas preizprašuje njena vloga

S koordinatorjem Levice in ministrom za delo se je strinjala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. "V vladi Levica deluje zelo dobro. Pred skoraj natančno enim letom smo izvedli notranji kongres stranke, na katerem je 90 odstotkov članov in članic potrdilo vstop v vlado in potrdilo koalicijsko pogodbo. Koalicijske pogodbe se znotraj vlade vse koalicijske stranke držimo in nam je smerokaz za naše delo," je dejala na novinarski konferenci. Tudi ministrica za kulturo ocenjuje, da kritika dela članstva ne naslavlja dela vlade.

"Vsekakor pa lahko rečem, da je v tem enem letu stranka doživela različne spremembe, drugače je delovati kot opozicijska stranka kot vladna. Tudi delo poslancev je vendarle različno," je dodala in poudarila, da je v vsakem primeru dobro, da znotraj stranke o tem teče razprava, da se soočajo različna mnenja ter da se ves čas preizprašuje vloga Levice v vladi in njeno notranje delovanje.

Kordiš ocenjuje, da je Levica v zadnjem letu "odjadrala proti sredini"

Kot je v četrtek zapisal Kordiš, del članstva pred volilnim kongresom Levice poziva k oblikovanju tako imenovanega "new deala" v stranki, torej novega dogovora o pozicioniranju stranke na levem delu političnega parketa, kamor spada. Obenem "levo krilo stranke" želi to "pripeti na aktivistični teren", je pojasnil. Ocenjuje namreč, da je Levica v zadnjem letu odjadrala proti sredini, zato jo čaka premislek, kakšna naj bo njena nadaljnja pot. Hkrati je Kordiš poudaril, da so različna stališča do strategije in programskih poudarkov za stranko "popolnoma normalna".