Tudi domovi za starejše občane so pod pritiskom draginje. Foto: BoBo
Tudi domovi za starejše občane so pod pritiskom draginje. Foto: BoBo

Na škodljivost referenduma so v Črnomlju opozorili minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, predsednica skupnosti socialnih zavodov Valerija Lekič Poljšak in predsednica društva Srebrna nit Biserka Meden, je poročal novinar Radia Slovenija Jože Žura.

Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je decembra lani sprejela prejšnja vlada oziroma koalicija v državnem zboru, je neizvedljiv, je zatrdil Mesec: "Zavod za zdravstveno zavarovanje kot financer pravi, da ga je nemogoče financirati brez proračunskega vira. Na drugi strani mi pa domovi za starejše pravijo, da ga je nemogoče izvajati."

Tega si nisem izmislil jaz, to je zaznamek iz primopredajnega zapisnika, ko sem prevzemal ministrstvo od gospoda Ciglerja Kralja, je zelo jasno povedal, da gredo brez tega denarja oskrbnine za 22 odstotkov navzgor.

Mesec

Zakonodajo bo treba spremeniti, zato so z novelo zakona želeli pridobiti dodatni čas, dodaja minister. "Hkrati pa smo v naši noveli, ki je bila sprejeta julija, zagotovili, da bodo domovi za starejše v jeseni dobili 30 milijonov več, kar bi preprečilo dvig oskrbnin," je izjavil. Napovedan referendum na novelo zakona od največje opozicijske stranke ne omogoča njegove izvedbe.

Predsednica združenja za dostojno starost Srebrna nit Medenova meni, da krovni zakon o dolgotrajni oskrbi ni dober in da je novela zakona korak v pravi smeri oziroma v interesu tako izvajalcev kot uporabnikov. Zato si v društvu želijo, da referenduma ne bi bilo. Poudarili so še, da od nove oblasti pričakujejo, da izpolni obljube in izboljša sedanji sistem, nudi konkretno pomoč ranljivim skupinam in čim prej predstavi nov zakon o dolgotrajni oskrbi. Ministrova obljuba, da bodo do januarja poiskali sistemske rešitve financiranja dolgotrajne oskrbe, daje upanje, da bo država končno našla stabilna sistemska proračunska sredstva za financiranje dolgotrajne oskrbe, so še dodali v združenju.

Direktorica Doma starejših občanov Črnomelj in predsednica skupnosti socialnih zavodov Slovenije Valerija Lekič Poljšak je potrdila, da skupnost socialnih zavodov novelo podpira.

Če novela zakona o dolgotrajni oskrbi ne bo uveljavljena, bodo jeseni oskrbnine v domovih dražje za dobro petino, saj so do zdaj stroški hrane in energentov večji za 65 odstotkov, je še poročal Radio Slovenija.

Jeseni podražitev oskrbe v DSO-jih?

Kako domove pripraviti na jesenski val epidemije

Mesec je ob robu obiska tudi dejal, da si ministrstvo prizadeva domove pripraviti tako na draginjo kot jesenski val epidemije, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Ob obiskih domov starejših občanov (DSO) Črnomelj in Metlika je ugotovil, da sta oba domova precej zgledno pripravljena na napovedani jesenski val epidemije. V Črnomlju imajo urejeno prezračevanje, postavili so razkuževalnike, je opazil.

V Metliki pa gre za starejši objekt, medtem ko novega gradijo. V starejšem objektu prezračevanje ni ustrezno urejeno, zato so se odločili za nakup UV-robota. Na ministrstvu razmišljajo, da bi jeseni objavili razpise za prezračevalne sisteme oz. za UV-robote, kjer prezračevalnega sistema ni mogoče namestiti dovolj hitro.

Oba domova nadalje skrbi prihajajoča draginja. V Metliki se ogrevajo na pelete, ki pa se dražijo, zato bo treba najti ustrezno rešitev, je zagotovil.

Poleg tega oba domova po njegovih besedah poudarjata problematiko kadrov in financ. "Ob prenavljanju sistema plač v javnem sektorju bo treba poklice v negi označiti kot deficitarne in jih primerno nagraditi, da bo delo postalo zanimivo tudi za mlajše, ki se za te poklice ne odločajo več," je napovedal po pisanju STA-ja.