Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica "Politični prevzem dokazuje, da v naši državi ne delujejo osnovni vzvodi pravne države"

Kot je poudarila ministrica za kulturo Asta Vrečko, zaposleni na RTV-ju in strokovna javnost že več kot leto dni opozarjajo na kršitve novinarskih in profesionalnih standardov, etike, pritiske, grožnje in discipliniranje novinarjev ter urednikov. Tako pa RTV Slovenija po njeni oceni ne more opravljati svojega poslanstva, kot je zapisano v viziji zavoda – biti nepogrešljiv javni medij v slovenskem prostoru, ki mu javnost zaupa zaradi verodostojnosti, strokovnosti in kakovosti.

Stavkajočim je izrekla priznanje za pogum in odločnost. Ob tem je še opozorila, da je usoda RTV-ja trenutno odvisna od odločitve ustavnega sodišča. To je namreč do končne odločitve zadržalo izvajanje del novele zakona o RTV Slovenija, ki je začela veljati 28. decembra lani. "Slovenska javnost, ki je nov zakon o RTV Slovenija potrdila tudi na referendumu, ima pravico do neodvisnega javnega servisa, v katerega politika ne bo več posegala tako kot zadnjih 20 let. Prepričana sem, da je dovolj sprenevedanja trenutnega vodstva o tem, da deluje v interesu RTV-ja in njegove avtonomije," je dejala ministrica.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: BoBo
Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: BoBo

Po njeni presoji je zato skrajni čas, da vodstvo odstopi, javni RTV pa se zaupa javnosti in njenim zaposlenim. Novinarke, novinarji, uredniki in drugi sodelavci morajo imeti razmere, v katerih bodo delovali brez groženj, pritiskov in strahu, je dodala. Na novinarsko vprašanje, ali so dovolj naredili za to, da se stanje na RTV-ju uredi, pa je odgovorila, da so kot vlada uporabili vse mogoče pravne vzvode. Vodstvo RTV-ja bi po njenem mnenju moralo prevzeti odgovornost in odkrito spregovoriti z zaposlenimi ter upoštevati njihovo voljo po tem, da se agonija konča in da lahko nemoteno začnejo opravljati svoje delo.

Urbanija: Tudi vlada se sooča s stavkami in protesti, pa še ni odstopila

"To je še eden v vrsti nedopustnih pritiskov na avtonomijo tega zavoda," se je na poziv ministrice za kulturo k temu, naj vodstvo RTV-ja odstopi, odzval v. d. direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija. "Prav vlada Roberta Goloba se sooča s številnimi stavkami, protesti, pa v tej analogiji niti ministrica niti celotna vlada še ni odstopila," je dejal v izjavi za javnost. Ob tem je navedel tudi izjavo premierja Goloba, ki je v pogovoru za STOPkast dejal, da je verjel, da se da RTV depolitizirati na civilen način. "Kaj tovrstne izjave pomenijo? Da bo zdaj posegel po neciviliziranih metodah," je vprašal Urbanija.

"Situacija je danes neprimerno boljša, kot je bila pred osmimi meseci, je pa seveda še veliko stvari za postoriti in jih tudi dnevno urejamo," pa se je Urbanija odzval na opozorila stavkajočih, da so razmere na Televiziji Slovenija vse slabše in da sta ogrožena javni interes in novinarska avtonomija.

Rajko Gerič in Uroš Urbanija med izjavo za javnost. Foto: Zajem zaslona
Rajko Gerič in Uroš Urbanija med izjavo za javnost. Foto: Zajem zaslona

"Vodstvo ne trdi, da je vse v redu. V javnem zavodu, ki ima takšen obseg zaposlenih, seveda nikoli ne more biti vse v redu. Pomembno je, da se zadeve poskušajo razreševati," pa je dejal odgovorni urednik informativnega programa drugega programa Televizije Slovenija Rajko Gerič, ki od prejšnjega tedna vodi tudi stavkovna pogajanja na strani delodajalca. "Dosega stavkovnega sporazuma bi morala biti v interesu tako vodstva RTV-ja kot Koordinacije novinarskih sindikatov RTV-ja. Upam, da bomo prišli do točke, ko se bomo začeli pogovarjati o rešitvah," je dodal. "Ni pa niti slučajno tako slabo, kot nekateri tukaj slikajo. To lahko govorim kot nekdo, ki je po enajstih letih prišel na RTV in je pred tem 20 let bil na RTV-ju," je še dejal Gerič.

Stavkajoče na RTV Slovenija podprle različne organizacije

Stavkajoče na Radioteleviziji Slovenija, ki so v torek s 24-urno prekinitvijo dela zaostrili stavkovne dejavnosti, so podprle različne organizacije. Tako so se med drugim oglasili v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Društvu novinarjev Slovenije. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so v sporočilu za javnost zapisali, da vseskozi spremljajo dogajanje na RTV-ju: "In vedno težje dojemamo (razumemo že dolgo več ne), kaj se dogaja z našim največjim in najpomembnejšim javnim medijem."

"Če smo v zadnjem pismu podpore stavkajočim in vsem zaposlenim na RTV-ju opozarjali na nesprejemljive posege v avtonomijo novinarskega dela, poskuse ustrahovanja in šikaniranja zaposlenih s strani vodstva, zdaj z nejevero spremljamo še nezakonita imenovanja in nezakonite razrešitve, nestrokovne, neprofesionalne in sporne programske odločitve," so navedli.

Ob tem so izrazili podporo zahtevam stavkajočih po uresničevanju javnega interesa in etičnih standardov, po spoštljivi komunikaciji, dostojnih delovnih razmerah in socialnem dialogu, ki da so "samoumevne, njihova uresničitev pa predstavlja temelj delovanja svobodnega in avtonomnega medija", je zapisano v sporočilu, ki ga je podpisala predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič.

Tudi v Društvu novinarjev Slovenije še naprej odločno podpirajo stavkajoče kolege na RTV-ju v prizadevanjih za novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo. Hkrati so dodali, da že dalj časa opažajo, da informativni program Televizije Slovenija ne dosega več standardov javnega medija, odgovorna urednica s svojimi odločitvami krši novinarski kodeks, kriza medija pa se še poglablja, tudi ob vse slabši gledanosti informativnega programa.

"Zaradi politično motiviranih, nekompetentnih in škodljivih potez vodstva javna televizija ne opravlja več svojega poslanstva, izgublja ugled, je vse bolj nerelevantna in se uvršča na rob zaupanja vrednih medijev. Zato je vsak dan, ko to vodstvo upravlja osrednji javni medij, v škodo javnosti in javnemu interesu, pravica javnosti do obveščenosti pa je resno ogrožena," so navedli in vodstvo medija s programskim svetom pozvali k odstopu. Hkrati so v sporočilu za javnost opozorili, da je institucionalno in uredniško neodvisnost na RTV-ju po zakonu dolžan zagotoviti tudi ustanovitelj, torej Republika Slovenija, v njenem imenu pa vlada.

Pri odločitvi za zaostritev stavkovnih dejavnosti so novinarje na RTV-ju podprli tudi v hrvaškem novinarskem sindikatu ter evropski federaciji novinarjev. Predsednica obeh združenj Maja Sever je na torkovi novinarski konferenci poudarila, da imajo zaposleni podporo tudi javnosti, v evropski federaciji novinarjev in drugih novinarskih združenj pa razmišljajo o tem, da bi stavkajoče prišli podpret tudi neposredno v Ljubljano.

Koalicija zavrnila povabilo v Odmeve, k odstopu vodstvo pozvala tudi Levica

Podporo stavkajočim na RTV-ju so izrazili tudi v koalicijskih strankah Gibanje Svoboda, SD in Levica. "Dejstvo je, da opazujemo močno razgradnjo javnega servisa in na tem mestu tudi pozivamo trenutno vodstvo – glede na izide referenduma, glede na zelo jasno izraženo voljo ljudi – da odstopi in prepusti vodenje novim ljudem, svežemu vetru, ki bo javni servis spravil nazaj v stare tire, v tisto kakovostno televizijo in radio, kot smo ju poznali," je ob stavki na RTV-ju dejal vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. V nasprotnem primeru bo namreč po njegovih besedah nastala velika škoda za poslušalce in gledalce, ki "v tem trenutku resno opazujejo, kako ta javni zavod razpada pri živem telesu".

Zaposleni in strokovna javnost že več kot leto dni opozarjajo na nevzdržne razmere na RTV-ju, na kršitev profesionalnih standardov, etike, pritiske na novinarje in urednike, pa so spomnili v SD-ju, kjer prav tako podpirajo stavko. "Verjamemo, da bo ustavno sodišče odločilo v najkrajšem možnem času, saj ima javnost pravico do neodvisnega javnega servisa, brez posegov politike, brez poseganja v avtonomijo novinarskega dela in poskusov ustrahovanja," so zapisali v sporočilu za javnost. Vabilo v torkove Odmeve pa so ob tem zavrnili, saj "javna RTV Slovenija ne opravlja več svojega poslanstva, izgublja ugled in zaupanje, s tem pa je ogrožena pravica javnosti do obveščenosti". Iz istih razlogov so povabilo v Odmeve zavrnili tudi v Gibanju Svoboda.