Emilija Stojmenova Duh. Foto: BoBo
Emilija Stojmenova Duh. Foto: BoBo

Kot je poročal spletni portal Siol.net, na Zavodu Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije, ki ga je v letih 2018 in 2019 vodila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, preiskujejo nepravilnosti v času njenega vodenja. Po poročanju Siola naj bi preučevali tudi prenos evropskih sredstev in projektov z zavoda na projekt 4P DIH, ki je potekal v okviru ljubljanske fakultete za elektrotehniko in ga je aktualna ministrica tudi vodila.

Da v Digitalnem inovacijskem stičišču, ki ga je leta 2018 ustanovila Gospodarska zbornica Slovenije, ugotavljanje morebitnih nepravilnosti res poteka, je poročala tudi Televizija Slovenija, a postopka v tej fazi ne komentirajo.

Stojmenova Duh vse očitke zavrača, poročanje portala pa razume kot maščevanje. Kot je pojasnila, je zavod prejel ves denar, do katerega je bil upravičen. "4P DIH ne predstavlja pravne osebe, ampak gre za partnerstvo s fakulteto za elektrotehniko in Skupnostjo občin Slovenije. Projekta ne moremo prenesti iz ene pravne osebe na drugo pravno osebo, ker ta pravna oseba ne obstaja," je za Televizijo Slovenija povedala Stojmenova Duh.

Kot je dejala, bi lahko šlo za maščevanje, ker je javno kritizirala projekt digitalnih bonov, ki ga je pripravila prejšnja vlada. Lahko pa bi šlo tudi za povračilni ukrep družbe TSmedia, pod okrilje katere sodi portal Siol, ker naj bi novo vodstvo vladne službe za digitalno preobrazbo Komisiji za preprečevanje korupcije prijavilo domnevno sporno pogodbo, ki naj bi jo s TSmedio sklenilo prejšnje vodstvo. Na protikorupcijski komisiji so za Televizijo Slovenija potrdili, da v zvezi s tem vodijo predhodni preizkus, preiskave pa še niso uvedli, je še poročal novinar Matej Luzar.

Očitki ministrici za digitalno preobrazbo