Foto: BoBo
Foto: BoBo

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je izredno notranjo revizijo uvedel ob sumu, da pri postopku oddaje javnega naročila za odstranitev panelne ograje na meji s Hrvaško obstajajo netransparentnost in korupcijska tveganja. Na morebitne nepravilnosti so sicer opozorili v poslanski skupini NSi-ja, na zahtevo katere je o tem razpravljala tudi komisija DZ-ja za nadzor javnih financ.

Kot so sporočili z ministrstva, iz ugotovitev končnega revizijskega poročila ne izhajajo zadržki, da pogodbe z izbranim ponudnikom – podjetjem Minis, ki je ograjo leta 2015 tudi postavljalo – ne bi mogli skleniti. "Potem ko smo pridobili še manjkajočo dokumentacijo in je zdaj postopek tudi ustrezno zaključen, je vodstvo ministrstva sprejelo odločitev o podpisu pogodbe z na javnem natečaju izbranim ponudnikom podjetjem Minis," so sporočili.

Sorodna novica Poklukar: Glede javnega razpisa za odstranitev ograje na južni meji bom odredil notranjo revizijo

Dodali so, da s tem izpolnjujejo koalicijsko zavezo o odstranitvi ograje na slovensko-hrvaški meji. Ta je bila postavljena leta 2015, ko je število nezakonitih prehodov državne meje skokovito naraslo zaradi kriznih razmer v svetu. "Okoliščine so se do danes bistveno spremenile. Ograja, še zlasti pa rezilna žica, je nesorazmeren ukrep, ki ne preprečuje nezakonitih prehodov meje, ima pa številne negativne posledice. Obenem pa moramo upoštevati to, da je z vstopom Hrvaške v schengensko območje meja med Slovenijo in Hrvaško postala notranja meja EU-ja," so zapisali na notranjem ministrstvu.

Stranka NSi opozarjala na privilegiran položaj podjetja

V poslanski skupini NSi-ja so sicer med drugim opozarjali, da je bil Minis na javnem razpisu v privilegiranem položaju. Kot je v razpravi na odboru komisije DZ-ja za nadzor javnih financ dejal poslanec NSi-ja Janez Žakelj, v razpisni dokumentaciji podjetje namreč ni objavilo preglednih situacij za potek tehničnih ovir na terenu, zato preostali ponudniki niso poznali natančne trase tehničnih ovir in niso mogli pripraviti enakovredno kakovostne ponudbe.

Sorodna novica NSi: Za odstranitev tehničnih ovir na meji s Hrvaško izbrano podjetje s trikrat dražjo ponudbo

Ministrstvo za notranje zadeve je javno naročilo po odprtem postopku za odstranitev tehničnih ovir na meji s Hrvaško sicer objavilo 8. novembra lani. S ponudbami so se odzvala štiri podjetja, najugodnejša pa je bila zaradi pomanjkljivosti izločena. Izbrana je bila druga najugodnejša ponudba podjetja Minis v vrednosti 7 milijonov evrov.

Na očitke se je na seji komisije DZ-ja za nadzor javnih financ odzvala tudi zastopnica podjetja Minis Nina Bojović. Po njenih besedah se je podjetje Minis uporabilo za politično obračunavanje, ki so ga sprožila konkurenčna podjetja, "ki financirajo ene izmed strank, ki so danes v državnem zboru".

Po poročanju POP TV je družba Minis zaradi poslovne škode, povezane z očitki o preferiranju pri poslu vložili več kazenskih ovadb proti neznanemu storilcu. Odvetnica Minisa Nina Bojovič je za POP TV dejala, da si družba Minis želi le oprati svoje ime in iz njega odstraniti vsako senco dvoma o tem, da naj bi bilo s postopkom kar koli narobe.