Alkohol za volanom je še vedno pereča težava. Foto: Pixabay
Alkohol za volanom je še vedno pereča težava. Foto: Pixabay

Zato letos predajajo besedo mladim in jih postavljajo za zgled varne in odgovorne vožnje. V akciji so se jim pridružili znani mladi, igralka Mila Peršin, pevec Bojan Cvjetićanin in raper Vazz, ki starejšim nastavljajo ogledalo, so sporočili iz zavoda Vozim.

Ob tem so v zavodu opozorili, da se moramo odgovorno vesti vsi, v pomoč pa nam je lahko herojski vau'čer, ki so ga ustvarili v Herojih. "Herojski vau'čer je srčna obljuba in iskren namen, ki lahko reši življenje. Z njimi želimo spodbujati, da bi vsi svoj vau večer končali z varnim prevozom domov, in ne v prometni nesreči," so zapisali.

S herojskim vau'čerji želijo preplaviti splet in tako vplivati na izboljšanje prometne varnosti. Vsi si želijo, da bi naš najbližji prišel varno domov, kar mu lahko podarijo s herojskimi vau'čerji za večer s srečnim koncem, so prepričani v zavodu Vozim.

Herojski vau'čer lahko posameznik ustvari sam na www.heroji.si in ga podari najbližjim z iskrenim pozivom, da ga lahko pokličejo kadar koli, ko potrebujejo varen prevoz domov.

Mladi vozniki med 15. in 24. letom so namreč od leta 2010 do 20. novembra letos za kar 56 odstotkov zmanjšali število prometnih nesreč, ki so jih povzročili pod vplivom alkohola. V letu 2010 je bilo teh nesreč 372, letos pa 164. Medtem ko se je v celotni preostali populaciji ta odstotek kljub padcu zmanjšal le za dobro četrtino; v letu 2010 so povzročili 1473 prometnih nesreč pod vplivom alkohola, letos pa 1095.

"Leta lahko pri mladih spremljamo napredek v primerjavi s starejšimi starostnimi skupinami in prav glede vožnje pod vplivom alkohola mladi pogosteje izberejo varnejše alternative in se odločijo za prevoz s treznim prijateljem, javnim prevozom ali taksijem ter tako odgovorno prispevajo k večji prometni varnosti," je opomnila Mateja Markl z Javne agencije RS za varnost prometa.

Trend opuščanja uporabe varnostnega pasu

Agencija za varnost prometa je zaznala upad uporabe varnostnega pasu pri smrtnih prometnih nesrečah do konca letošnjega oktobra. Le 52 odstotkov umrlih voznikov osebnih avtomobilov je uporabljalo varnostni pas. Gre za 17-odstotni padec v primerjavi z istim obdobjem lani, so opozorili v sporočilu za javnost.

Od skupno 25 umrlih voznikov osebnih avtomobilov je bilo z varnostnim pasom pripetih le 13. Še slabše stanje je agencija ugotovila pri stopnji uporabe varnostnega pasu pri umrlih potnikih, ki znaša le 45 odstotkov. Padec je tako kar 32-odstoten v primerjavi z istim obdobjem lani. Pripetih pa je bilo le pet od 11 umrlih potnikov v osebnih vozilih. Pri tem je agencija dodala, da je do konca oktobra letos umrlo kar za petino več potnikov kot lani.

"Uporaba varnostnega pasu je predpisan in nujni sestavni del varne vožnje. Dokazano rešuje življenja. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do sedem kilometrov na uro. Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih. Le en klik varnostnega pasu vam lahko reši življenje," so opozorili.