V prostorih postojnskega dijaškega doma je po ocenah ravnatelja SGLZŠ-ja od leta 2016 zavetje našlo okoli 1000 mladoletnih beguncev. Večina jih sicer v domu prebiva le nekaj dni. Foto: Google Street View
V prostorih postojnskega dijaškega doma je po ocenah ravnatelja SGLZŠ-ja od leta 2016 zavetje našlo okoli 1000 mladoletnih beguncev. Večina jih sicer v domu prebiva le nekaj dni. Foto: Google Street View

Mladoletni begunci, ki so v Slovenijo prišli brez spremstva, so v postojnskem dijaškem domu nastanjeni od leta 2016. Takrat jih je tam lahko bivalo do 30, zaradi potreb Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole (SGLZŠ) pa so v dogovoru z uradom vlade za oskrbo in integracijo migrantov to njihovo največje število znižali na sedanjih 22. Po besedah ravnatelja SGLZŠ-ja Mihe Uhlja jih je v njihovem domu v zadnjih letih sicer prebivalo od 11 do 14.

"V dogovoru z uradom smo dorekli, da v prihodnje iščemo druge rešitve, ker šola v zadnjem času zaznava povečan vpis dijakov tako v šolo kot dijaški dom. Kapacitete so omejene, imamo pa tudi kar veliko povpraševanje študentov," je povedal Uhelj. "Njihovo število niha iz dneva v dan, saj so svobodni in jih večina zapusti naš dijaški dom že v nekaj dneh. Mislim, da smo v vseh letih nudili zavetje približno 1000 mladoletnikom, ki so jih nastanili pri nas," je še povedal ravnatelj.

Nezadovoljstvo ljudi po ocenah župana predvsem zaradi slabe komunikacije

Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov je novo lokacijo v Postojni našel v izpraznjeni stavbi nekdanje postojnske enote Primorja, ki ima novega lastnika. Tam prostore že preurejajo tako, da bodo primerni za nastanitev mladoletnikov, pišejo Primorske novice. Na novo lokacijo naj bi se preselili predvidoma februarja prihodnje leto. Po pisanju časopisa nad tem v Postojni niso najbolj navdušeni, saj stanovalci bližnjih stanovanjskih blokov temu nasprotujejo. Postojnski župan Igor Marentič je povedal, da je za to kriva predvsem slaba komunikacija med uradom in Postojnčani.

"Nikakor ne drži, da bomo zdaj v Postojno sprejeli večje število beguncev iz Palestine ali od kod drugje. Dejansko bomo na novo lokacijo preselili le tistih 14 mladoletnikov, ki zdaj bivajo v dijaškem domu," je povedal Marentič. Nova lokacija bo sicer omogočala nastanitev do 70 mladoletnikov, ki bodo tudi v prihodnje imeli 24-urno varstvo. V Postojni pa bo tudi sprejemni center za mladoletne begunce brez spremstva. Postojnski župan je povedal še, da jim je urad sicer zagotovil, da bodo na novi lokaciji nastanjeni le mladoletni begunci.

Primorske novice pišejo še, da je nedaleč od stavbe, v kateri bodo po novem nastanjeni mladoletni prebežniki brez spremstva, tudi nastanitveni center za begunce iz Ukrajine, ki prav tako deluje pod okriljem urada. Pred tem so v tej stavbi stanovali turški delavci, ki sodelujejo pri projektu drugega tira in zdaj bivajo v nastanitvenem centru v Orehku. Nov dom pa so v postojnski občini, kot je znano, dobile tudi ukrajinske sirote, ki začasno bivajo v kulturnem domu v Slavini. Nedaleč od Postojne deluje tudi center za tujce.