Kot enega izmed razlogov za odhod iz SMC-ja je Jani Möderndorfer navedel, da je bil proti vstopu stranke v aktualno vlado Janeza Janše.  Foto: BoBo
Kot enega izmed razlogov za odhod iz SMC-ja je Jani Möderndorfer navedel, da je bil proti vstopu stranke v aktualno vlado Janeza Janše. Foto: BoBo

Na novinarski konferenci je dejal, da je z današnjim dnem konec njegovega sodelovanja v stranki in poslanski skupini Stranke modernega centra. "Odločil sem se za vstop v poslansko skupino stranke Liste Marjana Šarca (LMŠ). Pozneje se bomo pogovarjali tudi o vstopu v stranko," je dejal po poročanju TV Slovenija.

Razlogov za to je po njegovih navedbah več. Spomnil je, da je od samega začetka nasprotoval koaliciji z Janezom Janšo na čelu in opozarjal stranko, da je to pogubno ne le zanjo in za politiko, ki jo zagovarja, ampak za državo. Dejanja vlade v zadnjem času so bila po poslančevih navedbah le novo sporočilo, kakšen način politike naj se dogaja v Sloveniji. Tega, kot napoveduje, ne bo nikoli zagovarjal. Zagovarja svoboščine, zagotovljene z ustavo, človekove pravice in vladavino prava, je pojasnil in ocenil, da se je SMC od tega zelo močno oddaljila. Pojasnil je, da je prejel vabilo dveh poslanskih skupin, da se jim pridruži, po tehtnem premisleku pa se je odločil za LMŠ Marjana Šarca.

Vodja opozicijske poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubovič je nad prestopom izrazil zadovoljstvo in dejal, da gre za izkušenega poslanca, ki zagovarja liberalno-socialne vrednote, ve, kaj je parlamentarna demokracija, je svobodomiseln in je vseskozi deloval v levosredinskem bloku. Na vprašanje Möderndorferjevih več prestopov med različnimi strankami pa je odgovoril, da je prestop odločitev vsakega posameznika.

Počivalšek obžaluje Möderndorferjevo odločitev

"Obžalujem, da je poslanec Jani Möderndorfer izstopil iz stranke, v kateri smo ga vedno cenili kot izvrstnega poslanca in sogovornika, od katerega si lahko vselej pričakoval poglobljena in politično osmišljena stališča," se je na potezo Möderndorferja na Facebookovi strani SMC-ja odzval njen predsednik Zdravko Počivalšek. Gospodarski minister je zapisal še, da odločitve Möderndorferja o tem, da bo svojo poslansko pot nadaljeval v drugi poslanski skupini, ne bo komentiral in da je osredotočen na dobro delo SMC-ja v koaliciji in izzive, pred katerimi je Slovenija.

V poslanski skupini SMC so dodali, da je Möderndorferjeva odločitev o prestopu v drugo poslansko skupino legitimna. Tudi oni so napovedali, da ostajajo osredotočeni na delo poslanske skupine v koaliciji.

Möderndorfer je v svoji politični karieri sicer prestopil že med več strankami. Bil je v strankah LDS, Pozitivna Slovenija, SAB in SMC.

Koalicija ima tudi po odhodu Möderndorferja v DZ-ju potrebno večino. SMC ostaja z devetimi poslanci, LMŠ pa jih ima zdaj 14.