Motor v naravi. Foto: Peter Zajc, arhiv RRA Koroška
Motor v naravi. Foto: Peter Zajc, arhiv RRA Koroška

Policisti opozarjajo, da je vožnja motorjev za kros dovoljena le po uradnih poligonih, a lastniki jih pogosto uporabljajo v naravi. Poleg drugih območij so med vozniki priljubljeni Trnovska in Nanoška planota ter Kras.

Motorji poškodujejo kmetijske površine, opozarja komandir Policijske postaje Ajdovščina Marko Terbovšek. "Potem se pritožujejo ljudje ravno zaradi hrupa. Živali se prestrašijo. Tudi sami obiskovalci planinskih poti se zgražajo in so prestrašeni. Praktično lahko razkopljejo celotno planinsko pot in uničijo pot, po kateri se vozijo."

Policisti voznike težko ustavijo, razlaga Terbovšek: "V nekaj primerih so bile osebe dobljene na samem kraju. So pa tudi primeri, ko osebe ne ustavijo in jih je težko izslediti, ker so prehitri in tudi zamaskirani."

Globa je nizka, polovičen znesek znaša 20 evrov. Tudi zato k nam prihajajo motoristi iz sosednjih držav. "V zadnjem času lovci opažamo, da se predvsem ob koncih tedna v skupinah zbirajo tujci in pridejo na naše območje za konec tedna sproščat adrenalin. Vede ali nevede s tem vznemirjajo divjad in povzročajo škodo. Največkrat opažamo italijanske državljane," je povedal Urban Troha z Lovske družine Hubelj Ajdovščina.

Problem so tudi nezakonito zgrajene steze za motokros. Te primere obravnavajo na Zavodu za varstvo narave, razlaga Tanja Lukežič: "Če govorimo o naravnem okolju, gradnja poligonov za motokros kakor tudi vožnja z motorji nista dovoljeni."

V Sloveniji je malo uradnih prog, namenjenih vožnji motokrosa.