Predsednica MVK-ja Janja Sluga. Foto: DZ/Matija Sušnik
Predsednica MVK-ja Janja Sluga. Foto: DZ/Matija Sušnik

Preiskovalno komisijo o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja kampanje strank v medijih pred in med letošnjimi parlamentarnimi volitvami s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij in subjektov iz tujine je DZ odredil konec junija, sredi julija pa je sprejel še sklep o njeni sestavi. Z njim so določili, da ima komisija, ki jo vodi Mojca Šetinc Pašek (Svoboda), pet članov in pet namestnikov članov.

Kot je na seji mandatno-volilne komisije (MVK) pojasnila njena predsednica Janja Sluga, je Šetinc Pašek 19. oktobra z dopisom predlagala, da Žana Mahniča razrešijo kot člana komisije in Janeza Magyarja kot namestnika člana. Predlog je po navedbah Sluge podala "zaradi obstoja okoliščine" iz določbe zakona o parlamentarni preiskavi, po kateri poslanec ne sme sodelovati v preiskovalni komisiji, če je preiskovanec ali priča v zadevi, ki se preiskuje.

Sorodna novica Iz preiskovalne komisije o financiranju politične propagande izločili SDS-ova poslanca

Komisija je namreč 19. oktobra, ko je sprejela tudi svoj prvi dokazni sklep, Mahniča in Magyarja imenovala med priče. Mojca Šetinc Pašek je takrat med drugim pojasnila, da je trenutno najbolj v ospredju financiranje stranke SDS, če pa se bo izkazalo, da so v sumljive načine financiranja vpete tudi druge stranke, se bo preiskava razširila še nanje. Mahnič je po drugi strani takrat izrazil prepričanje, da preiskovalna komisija ne razpolaga s konkretnimi obtožbami na račun stranke SDS. Svojo izločitev iz dela komisije je ocenil kot neskladno z ustavo, predsednico pa pozval, naj mu razloži, kako naj bi se znašel v konfliktu interesov. Glasovanje koalicijske večine na preiskovalni komisiji je kritiziral tudi član komisije iz NSi-ja Aleksander Reberšek.

Mojca Šetinc Pašek je sicer predlagala tudi čimprejšnje imenovanje novega člana in namestnika člana, saj bi bilo sicer ovirano delovanje parlamentarne preiskave. SDS na poziv, da naj predlaga nova kandidata za člana in namestnika člana, predlogov ni podal, je navedla Sluga.

Dodatno je pojasnila, da so nato koalicijske poslanske skupine Svoboda, SD in Levica z dopisom 28. oktobra predlagale, da se število članov in namestnikov članov poveča tako, da bo namesto enega vsaka poslanska skupina imela dva člana in dva namestnika članov. Na poziv k posredovanju predlogov kandidatov je MVK prejel predloge poslanskih skupin Svoboda in Levica, ki sta predlagali vsaka po enega člana in namestnika člana, ter poslanske skupine SD, ki je podala le predlog za člana. Poslanske skupine SDS, NSi ter italijanske in madžarske narodne skupnosti predlogov niso podale.

MVK je tako DZ-ju sklenil predlagati, da v preiskovalni komisiji kot člana razreši Mahniča, kot namestnika članov pa Magyarja in Milana Jakopoviča (Levica). Tega so namreč v Levici predlagali za člana. Poleg njega bi po predlogu sklepa za člane imenovali še Lenarta Žavbija (Svoboda) in Damijana Zrima (SD), za namestnika članov pa Martina Premka (Svoboda) in Mateja Tašnerja Vatovca (Levica).

MVK je sklep brez razprave sprejel z osmimi glasovi za in nobenim proti. Kot je uvodoma pojasnila Sluga, so sicer udeležbo na seji opravičili poslanke SDS-a Alenka Jeraj, Jelka Godec in Anja Bah Žibert ter Janez Cigler Kralj iz NSi-ja in Ferenc Horvat, ki je predstavnik madžarske narodne skupnost).