Avstrijsko veleposlaništvo v Ljubljani. Slovenija poziva Avstrijo k ukrepanju ter polni uresničitvi 7. člena avstrijske državne pogodbe. Foto: BoBo/Borut Živulović
Avstrijsko veleposlaništvo v Ljubljani. Slovenija poziva Avstrijo k ukrepanju ter polni uresničitvi 7. člena avstrijske državne pogodbe. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Podmladek koroških svobodnjakov pozval k ustavitvi "slovenizacije"

Zunanje ministrstvo je preko slovenskega veleposlaništva na Dunaju avstrijskemu ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve posredovalo verbalno noto, v kateri je izrazilo zaskrbljenost nad objavo podmladka FPÖ na družbenem omrežju Instagram.

Mladi zastopniki svobodnjakov so volivce namreč pozvali, naj z glasovanjem z oblasti na avstrijskem Koroškem umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele.

"Ta objava predstavlja zavržno dejanje zoper slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem in kaže na zavračanje slovenskega jezika in kulture, ki je dragocen del identitete avstrijske Koroške," sporočajo z ministrstva.

Slovenija zato pričakuje, da bodo deželne in zvezne oblasti Avstrije sprožile ustrezne postopke za zaščito ustavnih pravic slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Ministrstvo je izrazilo tudi posebno zaskrbljenost nad dejstvom, da se je neprimerna retorika pojavila na platformi, ki je namenjena mladim.

"Slovenija in Avstrija sta sicer prijateljski državi, ki sta zavezani temeljnim evropskim vrednotam. Spoštovanje kulturne in jezikovne raznolikosti je bilo tudi spravno dejanje predsednikov obeh držav ob 100. obletnici koroškega plebiscita v Celovcu," so še dodali v izjavi ministrstva in s tem spomnili na slovesnost izpred treh let, na kateri se je avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen koroškim Slovencem v slovenščini opravičil za krivice in zamude pri uresničitvi njihovih ustavnih pravic.

SD: Sovražna protislovenska retorika

Stranka SD je v odzivu na FPÖ-jevo objavo zapisala, da je sovražna protislovenska retorika v zgodovini že pripeljala do poskusa pregona in uničenja slovenske skupnosti na območju avstrijske države, in izrazila mnenje, da se morajo na to najostreje odzvati avstrijske oblasti. "Socialni demokrati ne bomo le mirno opazovali ponovnega vzpona skrajno desnega nacionalizma in napadov na Slovenke in Slovence v Avstriji, ali kjer koli drugje v zamejstvu," so zapisali v stranki. Napovedali so še, da bodo situacijo spremljali prioritetno in uporabili vsa politična legitimna sredstva, da zaščitijo avtohtono slovensko skupnost na avstrijskem Koroškem.

SDS-ovi poslanci: Napad na slovenski jezik in kulturo

Poslanska skupina SDS-a je nad objavo podmladka FPÖ-ja ogorčena in takšne napade na slovenski jezik ter kulturo odločno obsoja. Izrazila je presenečenje, da se slovenska vlada na to ni odzvala (SDS je sporočilo poslal še pred potezo MNZ-ja). Poslanska skupina SDS-a je spomnila, da zunanja ministrica Tanja Fajon v srednem pogovoru za komercialno televizijo dogodka ni komentirala, temveč se je raje ukvarjala s komentiranjem delovanja SDS-a. Vlado, zunanje ministrstvo in urad vlade v zamejstvu je pozvala, naj stori vse za zaščito zamejskih Slovencev v Avstriji.

Odzvala se je tudi evroposlanka Romana Tomc (SDS/EPP), ki je dejala, da gre za povsem nedopusten napad in da bi se morala FPÖ distancirati "od te nesprejemljive sovražnosti svoje mladinske organizacije".

Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO), ene od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, Manuel Jug je v izjavi za javnost že v torek zapisal, da z obžalovanjem ugotavljajo, da tudi v tokratnem volilnem boju FPÖ, v tem primeru koroški podmladek svobodnjakov, "skuša hujskati proti slovenskemu jeziku in kulturi, ki sta bila vselej del koroške identitete".

MZZ na pogovor poklical avstrijsko veleposlanico