Foto: BoBo
Foto: BoBo

V to številko so zajeti tako posamezniki kot tudi posamezne turistične skupine, tako da bi bilo lahko dejansko število Slovencev, ki so sredi krize s koronavirusom nekje na poti v tujini, še večje od 650. Gre večinoma za turiste in popotnike, ne za tiste, ki v tujini tudi sicer živijo, delajo ali študirajo, so pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Skoraj 300 jih je trenutno v državah EU-ja in za njih naj ne bi smelo biti večjih težav pri vračanju v domovino. Drugače bo morda za okoli 200 tistih, ki so trenutno na območju Bližnjega vzhoda, Azije in Rusije. Vendar se bodo na MZZ-ju kolikor se da potrudili, da jim kljub zapori potniškega letalskega prometa v EU-ju pomagajo, so zagotovili.

Za zdaj ni nihče od teh, ki so se registrirali, v kakšnih težavah. Vsi so na varnem. Za vse, ki potrebujejo pomoč, pa vsak dan skrbi posebna "konzularna krizna celica" na ministrstvu, v kateri vsak dan deluje od 15 do 20 zaposlenih.

Evakuacija iz Maroka

Večja skupina Slovencev je obtičala v Maroku. Dva od njih sta se vrnila nazaj v torek na letu, ki ga je organizirala Avstrija.

Zdaj je še en let organizirala Evropska komisija v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito. Na tem letu se je vrnilo 315 državljanov Evropske unije, ni pa jasno, koliko izmed njih je Slovencev in ali jih še kaj ostaja v tej afriški državi.

Državljanov EU-ja, ki so se v tem tednu vrnili domov s pomočjo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, je sedaj 619. Pomagali so tudi državljanom Švice, ZDA in BiH.