Novembra lani je bil na zunanjem ministrstvu objavljen interni razpis za 15 veleposlaniških mest in za dve vodji generalnih konzulatov, kandidate za ta mesta pa bo zunanje ministrstvo vladi predlagalo v kratkem.

Po informacijah N1 so med njimi številni najtesnejši sodelavci ministra Logarja.

Tako naj bi se državnemu sekretarju Gašperju Dovžanu obetalo veleposlaniško mesto v Zagrebu, od koder se mora na začetku junija posloviti zdajšnji veleposlanik Vojislav Šuc. Zakon o zunanjih zadevah namreč določa, da lahko vodja diplomatskega predstavništva ali konzulata opravlja delo v tujini le do dopolnjenega 68. leta starosti.

Drugi državni sekretar na MZZ-ju, Stanislav Raščan, naj bi odšel v Bratislavo, vodja Logarjevega kabineta Mihael Zupančič v København, generalni sekretar MZZ-ja Jožef Drofenik pa v Haag.

V tujino naj bi po informacijah N1 odšla tudi vodja kadrovske službe MZZ-ja Sašo Podlesnik, ki naj bi se mu nasmihalo vodenje veleposlaništva v Kairu, in generalna direktorica direktorata za zadeve EU-ja Barbara Sušnik. Ta naj bi na veleposlaništvu v Belgiji nasledila dolgoletnega veleposlanika Rada Genoria, ki naj bi se upokojil.

Vodja službe za strateške komunikacije Nataša Kos naj bi odšla na čelo generalnega konzulata v Milanu, medtem ko naj bi generalni konzul v Trstu postal vodja sektorja za evropske države Gregor Šuc.

Vodenje veleposlaništva v Abu Dabiju naj bi po informacijah N1 prevzela vodja sektorja za Afriko in Bližnji vzhod Natalia Al Mansour.

Postopek izbire kandidatov je sicer do pridobitve soglasja države gostiteljice tajen. V skladu z zakonom o zunanjih zadevah se mora kandidat za veleposlanika, potem ko vlada poda predlog, predstaviti odboru DZ-ja za zunanjo politiko, po pridobitvi soglasja države gostiteljice pa mora ukaz o imenovanju veleposlanika podpisati še predsednik republike.